Председателството отменя Пролетния панаир на книгата в НДК

Николаос Цитиридис Последна промяна на 20 април 2018 в 11:03 10528 1

Тази година няма да има Пролетен панаир на книгата в НДК. Причината за това са мерките за сигурност и европредседателството, което се провежда в Двореца на културата. От Асоциация "Българска книга" вече се уведомили издателствата, а в бранша се надигат много въпроси и недоволство.

"Това, което не мога да проумея е как е възможно тези неща да стават ясни едва месец преди провеждането на събитието? Хората в Европа тези неща ги решават година-две в аванс. Поне за европейските събития няма ли някакво по-читаво планиране? Или сме обречени целият ни живот да бъде една непрекъсната импровизация?", написа във Фейсбук управляващият съдружник в ИК "Жанет 45" Манол Пейков.

По негови думи се работи за това да има панаир на открито, в шатри, на бул. "Витоша".

"Дори да се абстрахираме от факта, че в този период от годината винаги вали, липсата на достатъчно пространство налага на всяко издателство да се предоставят не повече от 6 м2. (Ние обичайно ангажираме 28 м2 -- и далеч не сме най-големите.)", пише още Пейков.

По информация на OFFNews има и друга идея - панаирът да се проведе при Ларгото, под площад "Независимост", но не през пролетта, а към средата на юни. Тогава обаче е и Алеята на книгата в Пловдив (между 11-и и 17-и) и това не е подходящо за издателите и АБК.

Подобна ситуация имаше и по Нова година, когато под въпрос беше и провеждането на Коледния панаир на книгата. Отново не се знаеше къде и кога ще бъде той и причината пак беше предстоящото тогава българско председателство на Съвета на ЕС.

"И нито думичка за възможността изложението да се проведе в "Интер Експо Център", който само преди година се спрягаше като едва ли не сигурна дестинация за (постоянно) изместване на Панаира. И макар мнозина тогава да възразиха, това продължава да бъде единствената локация, създадена специално за подобни цели", написа още Пейков във Фейсбук.

В "Интер Експо Център" обаче не са разговаряли с АБК за провеждането на панаира там, научи OFFNews. Месец преди да започне по програма, "Българска книга" не са пускали допитване до събитийния център на "Цариградско шосе". 

От асоциация "Българска книга" все още нямат официална позиция по темата. Никой не отговаря на телефоните в сайта им. OFFNews изпрати и запитване по имейл и при отговор, ще публикуваме позицията на АБК. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови