Популярната детска книжка „Вафлено сърце“ вече и у нас

OFFNews 09 април 2014 в 16:33 2893 0

В България вече може да бъде закупена детската книжка „Вафлено сърце“ на сочената за „новата Астрид Линдгрен“ – Мария Пар.

Само на 24 години Пар получава признанието на скандинавската критика със своя първи роман за малчугани, който бива преведен на десетки езици, а по него е заснето и филмче.

Мария Пар завършва скандинавски езици и литература в университета в Берген, като по време на следването си написва своята първа творба, а именно – „Вафлено сърце”.

Историята се развива около деветгодишнияи Трилe, който живее на брега на норвежки фиорд заедно с родителите си, дядо си, братята и сестрите си.

Тяхната къща се намира точно срещу дома на Лена, най-добрата му приятелка, която живее с майка си. Двамата са неразделни и преживяват безброй приключения. Триле и Лена знаят много добре как да вдигнат голяма суматоха и същевременно да го направят по гладък и ефективен начин.

Мария Пар

Лена се изявява като вдъхновител и генератор на щурите идеи, с което напомня, а Триле се държи по-умерено, опасявайки се понякога от последствията на постъпките им. Двамата постоянно попадат в разни ситуации – забавни, трогателни, а често и опасни. Наблюдавайки възрастните, двете деца се учат да ценят приятелството и близките си.

А когато Лена поисква да има баща, Триле се опитва да й помогне, като в същото време самият той се страхува да не загуби тези, които обича.

До края на годината в превод на български ще излезе и вторият роман за деца на Мария Пар – „Тонйе Глимердал”.

С двете си книги писателката спечелва много литературни отличия, сред които са престижните Brage Prize, Silbernen Griffel и „Ди Цайт” в Германия, Prix Sorcière във Франция и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови