Получилият над 20 световни награди български филм 'Ирина' тръгва по кината

OFFNews 18 октомври 2019 в 16:46 4377 0

Филмът "Ирина" на режисьора Надежда Косева, който получи над 20 награди от фестивали по целия свят и беше номиниран за Европейско откритие (Discovery Award – Prix FIPRESCI) на Европейските филмови награди 2019, ще тръгне по българските кина от 25 октомври, съобщава "София филм фест".

Пълнометражният дебют на Косева грабна и две отличия на 14-ото издание на фестивала SEEFest (South East European Film Festival), който се проведе в Лос Анджелис - наградата за най-добър филм и тази на публиката.

В заглавието се разказва за Ирина, която живее в малък миньорски град и е принудена от обстоятелствата да стане сурогатна майка - да износи чуждо бебе срещу заплащане. Родената през 1974 г. Надежда Косева описва филма като "много лична и много женска (но не феминистка) история за преоткриването на света чрез новия живот". В ролята влиза актрисата Мартина Апостолова, която спечели наградата за най-добра актриса на 43-ия международен кинофестивал в Хонконг.

Продуцент на лентата е Стефан Китанов, който за трети път работи с Косева след късометражните "Ритуалът" - част от омнибуса "Поколение: Изгубени и намерени", който открива програмата "Форум" на Берлинале 2005 г., и "Втори дубъл" от 2011 г., спечелил почетен диплом на фестивала в Сараево.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews