Поет се оплака: От "Пайнер" откраднаха мой стих

Симона Костадинова 10 февруари 2015 в 14:51 15260 4

поетът Илиян Любомиров и чалга певецът Илян

Младият поет Илиян Любомиров, познат с псевдонима си Августин Господинов, смята, че музикалната компания "Пайнер" е откраднала негов стих и така е нарушила авторските му права.

Любомиров твърди, че негово стихотворение е използвано неправомерно в песента „Обичам те, гадино“ на чалга певеца Илиян и иска то да бъде махнато от нея, защото не желае да го свързват с подобен жанр музика.

"Песента я чух ден след публикуването ѝ в YouTube, защото няколко човека ми я изпратиха с въпрос откога пиша текстове за "Пайнер". Ядосах се много, защото по никакъв начин не искам да има общо с въпросния жанр, изпълнител и компания. Не гоня евтина реклама, жълт пиар и прочие, но не мога и да оставя нещата така", категоричен бе Любомиров пред OFFNews.

Стихотворението, което според поета е откраднато от чалга певеца, гласи следното:

линията на живота
ми
е на ръката
й.
04.06.2014

То е публикувано за пръв път във фейсбук профила на Любомиров на 4 юни 2014 година. Nяколко месеца по-късно пък е включено и в дебютната стихосбирка на поета - „Нощта е действие“. Откраднатото произведение е на 36 страница.

В песента „Обичам те, гадино“, която е излязла в началото на 2015 г., Илиян пее: "Линията на живота ми все едно е на ръката ти". Изречението се чува няколко пъти в изпълнението, което е гледано над 1 500 000 пъти в YouTube.

На 15 януари поетът е изпратил писмо до собственика на "Пайнер" инж. Митко Димитров, в което иска до 10 дни стихотворението му да бъде махнато от „Обичам те, гадино" и разпространението на песента в стария й вид да бъде спряно. Любомиров иска от музикалната компания и справедливо обезщетение за нарушените авторски права.

От "Пайнер" му пратили своя отговор на 03.02.2015 г., като в него пише, че не приемат обвиненията за кражба. От компанията са категорични, че не желаят да дискутират дали е използвано или не стихотворението в песента. Те твърдят, че имат доказателства, че автор на текста към "Обичам те, гадино" е на друга авторка, която е предоставила правата върху него на компанията преди 01.01.2014 г. 

В писмото си до Любомиров от "Пайнер" казват още, че работят с авторката на текста от години и нямат причина да се съмняват в оригиналността на творбата й. Те твърдят още, че изречението "Линията на живота ми все едно е на ръката ти" е незначителна част от текста на песента.

Любомиров обаче е твърдо решен да търси правата си. Като следваща стъпка той внася сигнал в Министерството на културата, дирекцията за Авторско право и сродни права, както и копие от него до комисията по култура и медии в Народното събрание. В него поетът иска на "Пайнер" да бъде наложена парична санкция.

Според Закона за авторското право и сродните му права на "Пайнер" може да бъде наложена глоба или имуществена санкция в размер между 2 000 и 20 000 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови