Почина един от символите на АМТИИ - проф. Николай Стойков

OFFNews 16 декември 2020 в 17:01 4558 0

На 84 години ни напусна проф. акад. Николай Стойков. Тъжната новина съобщават от АМТИИ.

Проф. Николай Стойков е роден през 1936 г. в Пловдив. Завършва класа по композиция на проф. Панчо Владигеров в Държавната музикална академия – София. След дипломирането си специализира композиция и теория на музиката в Московската консерватория при такива творци като Дмитрий Шостакович, Тихон Хренников и Юрий Холопов.

След своето завръщане в Пловдив започва активна преподавателска дейност в Академията за музикално и танцово изкуство, където през 1972 г. става един от основателите на специалностите “Народни инструменти и народно пеене” и “Дирижиране на народни състави”. От 1976 г. е доцент, а от 1987 г. – професор. Избиран е на високи академични постове – заместник-ректор на АМТИИ и декан на Факултет “Музикален фолклор, хореография и изобразителни изкуства”. Автор е и на 15 пособия за обучението на студентите от фолклорните специалности в Академията. С педагогическата си дейност е допринесъл за духовното и професионално израстване на над 25 випуска народни инструменталисти, диригенти и педагози. Оказал е неоценима помощ в развитието на двете фолклорни музикални училища в Широка лъка и Котел.

Като композитор Николай Стойков твори активно в областта на камерната, хоровата и сценичната музика, прави многобройни обработки на български автентичен музикален фолклор. Много негови произведения са записани на грамофонни плочи, аудиокасети и компактдискове (7 бр.). Голяма част от творчеството му е издадено от Държавно издателство “Музика”.
Носител е на 32 международни награди с композициите “Калугерине” и “Урок по гъдулка”, както и на редица български: Орден “Кирил и Методий” (трикратно), Награда “Пловдив” за музика (двукратно), на академичната награда “Медения чан” и др.

"През целия си творчески живот проф. Стойков подчертаваше голямото значение на българския фолклор за развитието на народния дух и съвременната българска музика. Многократно оказваше методическа помощ на фолклорните музикални училища в Котел и Широка Лъка, където името му се произнася и до днес с особено уважение.

Приживе Николай Стойков бе удостояван три пъти с орден „Кирил и Методий“, двукратно бе носител на наградата „Пловдив“ за музика и на академичната награда „Меден чан“ на АМТИИ, но най-голямата награда, според думите му, бе любовта на студентите и уважението на колегите. До последно пишеше музика и единствено болестта успя да пречупи творческия му дух.

Почивай в мир, професоре! Твоят принос към българската музика никога няма да бъде забравен. Творбите ти ще се изпълняват, а името ти ще продължава да е чест и гордост за АМТИИ! Екипът на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ и лично ректорът на висшето училище проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак изразяват най-искрените си съболезнования към семейството на големия творец и наш колега!", се казва в разпространеното от АМТИИ съобщение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!