Пловдив е Европейската столица на културата за 2019 г.

OFFNews 19 май 2015 в 17:54 5733 0

Пловдив беше официално избран за  Европейска столица на културата през 2019 година днес в Брюксел по време на заседание на Съвета на министрите към Европейската комисия.

За да посрещнат радостната новина, за столицата на Европа заминаха кметът на града Иван Тотев и ресорният му заместник Стефан Стоянов.

„Тази титла е признание за Пловдив и шанс за цяла България да излезе на преден план на културната карта на Европа, да станем по-видими и разпознаваеми. Успехът дължим на съвместната работа между общински служители, културни деятели и най-вече на гражданите на Пловдив, които застанаха заедно зад кандидатурата на града. Престижната награда ни мотивира да правим промени, които рефлектират позитивно не само на града, но и на имиджа на страната. Осъзнаваме отговорността, която се крие зад това признание, но сме готови и мотивирани да дадем всичко от себе си, за да се възползваме максимално от него", заяви кметът на Пловдив Иван Тотев, цитиран от "Дарик".

Предстои Градът под тепетата да отбележи указаната му чест с тържествена програма за 23 май. Ден преди това ще бъдат открити и реновираните Пеещи фонтани в Цар Симеоновата градина.

Кандидатурата на Пловдив бе одобрена през септември миналата година от международно жури, в надпреварата участваха и София, Варна, Велико Търново, Русе, и Бургас.

На заседанието днес присъства и българският еврокомисар Кристалина Георгиева, както и представители на фондация "Пловдив 2019".

Градът ще получи от държавата 20 млн. лв., първите 1.5 млн лв. през тази година.

Заедно с Пловдив за Европейска столица на културата ще бъде обявен и италианският град Матера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews