Писателят Антон Дончев получи наградата "Христо Г. Данов"

ОFFNews 20 юни 2014 в 23:24 3555 1

Антон Дончев.
Антон Дончев.

Писателят Антон Дончев бе удостоен с наградата "Христо Г. Данов", съобщи агенция БГНЕС.

Церемонията се проведе в Дановата къща в Пловдив и започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите при потопа във Варна.

Академик Андон Дончев получи отличието за цялостен принос от министъра на културата Петър Стоянович.

"Да си спомним името на този, на чието име е наградата - Христо Г. Данов. Преди 150 години този човек избира един път, който в края на краищата ни довежда нас, всички които сме тук под небето на Пловдив. Защото, ако не бяха хора като него, сега щяхме да честваме гръцки, турски и аз не знам още какви писатели. Изборът му не е бил лек. Времето е било много по-страшно от нашето сегашно, колкото и да плачем. Какъв е неговият избор? Всички гледаме, че слънцето се върти около земята. Галилей казва - не е вярно. Земята се върти около слънцето. На всички ни изглежда, че материалният живот ни ръководи. Сутрин се събуждаме, разписки за електричество, вода, невнесени данъци и прочее", каза Антон Дончев при получаването на наградата.

И допълни: "Всъщност това, че ни ръководи материалното, е една заблуда. Просто всяка епоха се е нуждаела от своя Галилей, който е трябвало да повтаря едно и също нещо- хора, помнете, че душата води тялото! Всички беди в българския народ и всички беди на нашата цивилизация в момента са от там - изборът на материалното като водещо начало в живота на хората. Ето този човек, в чиято къща в момента на прага стоим, е казал- хора, тялото се върти около душата. Просветата, книгата, е светлината за човешката душа. И той е станал книжовник. Това, от което се нуждаем в момента и, слава Богу, го имаме, това са хора като него, които да ни служат за пример. Ходя из провинцията, срещам млади хора. Питам ги на кого искате да приличате? Те не могат да изберат съвременници, на които да приличат. И до известна степен - с право. Ето един човек, който вече го няма между нас, но на когото бихме желали да приличаме."

Писателят обяви, че дарява паричната сума от наградата си на Бачковския манастир за нуждите на библиотеката.

Наградата за превод взе Нева Мичева за преводите на Хелман "Стихотворенията на Сидни Уест".

Наградата за хуманитаристика отиде при Александър Кьосев за "Караниците около четенето".

В категория "Изкуство на книгата" награда получи Антон Стайков за "Кратка история на българския комикс".

В "Издание за деца" бяха отличени Ана Бодакова, Дара Варадинова, Десислава Димитрова, Зорница Христова и художничката Алена Маркова за "Вкусна география" на издателство "Точица".

Книжарница "Алтера" грабна приза за книгоразпространение, а Георги Ангелов - с предаването "Денят започва с култура" на БНТ, бе отличен за представяне на българската книга.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови