Първият филм на Барак и Мишел Обама тръгва в Нетфликс и по кината

OFFNews 20 август 2019 в 10:05 2887 0

Снимка Capitalfm

Първият филм, купен и разпространяван от Барак и Мишел Обама, беше показан в Лос Анджелис, преди да тръгне в онлайн платформата Нетфликс и по кината в САЩ, пише АФП, цитиран от БГНЕС.

Филмът "Американски завод" разказва за това как закрита фабрика на Дженеръл Мотърс в Охайо се открива наново, само че с китайски собственици.

Първоначално местните хора са ентусиазирани, че работните места се завръщат, но после се оказва, че заводът е пълен с китайски работници, дошли от родината и изоставили семействата си.

Китайците се отнасят зле с местните работници, а ръководството има редица много стриктни изисквания и който не ги изпълнява, бива уволнен.

Филмът беше наречен "обърната глобализация" от номинираните за Оскар режисьори Стивън Богнар и Джулия Райхарт, които правят филм за затварянето на завода през 2008 г., а сега се връщат в Охайо, за да снимат отварянето му с китайски собственици през 2014 г.

Барак и Мишел Обама гледали "Американски завод" на филмовия фестивал Сънданс през януари и решили да купят правата и да го разпространяват чрез компанията им Хайър граунд продъкшън.

"Госпожа Обама каза, че филма й е напомнил за баща й, който дълги години е работил тежка, напрегната работа, за да издържа семейството.", каза Райхарт.

Авторите на филма определят борбата за икономическо надмощие между САЩ и Китай като геополитическата тема номер едно на 21-ви век. Те смятат, че филма показва този сблъсък на човешко ниво.

Заснемането на "Американски завод" става и благодарение на китайския собственик на фабриката Као Деуанг, който дава на кинаджиите пълен достъп, от интерес към преодоляването на културните различия между американци и китайци и желание да покаже китайския капитализъм като успешен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови