Падна още една керемидка от къщата на чалгата

Владимир Йончев 01 юни 2013 в 17:35 29044 13

Откриването на паметника на Георги Минчев в Каварна. Снимка Dartsnews
Откриването на паметника на Георги Минчев в Каварна. Снимка Dartsnews

"Падна още една керемидка от къщата на чалгата!" - с тези думи Васко Кръпката откри паметника на Георги Минчев в Каварна. Това е вторият паметник на  Алеята на рока и е точно до паметника на Рони Джеймс Дио.

Много откривания на паметници сме гледали, но това беше много нетрадиционно и се превърна в истински празник.

Половин час преди официалното откриване, на Алеята на рока в Каварна имаше  стотици хора. Кръпката хвана китарата и запя песните на бате Гошо. Пригласяше му Звезди от "Ахат". На припева на "История с китара" двамата изредиха всички любими музиканти, които са оказали влияние на цели поколения, а публиката пригласяше.

Откриването се превърна в истински купон, когато пред паметника застанаха "Черно фередже" и след предупреждението "А сега запушете ушите на децата!" подкараха традиционния си репертоар.

Въпросът дали Accept наистина ще се появят, за да окажат чест на този толкова любим за нас, но абсолютно непознат за тях музикант, намери отговор половин час след откриването, когато четирима от голямата група дойдоха на алеята на рока и видимо останаха очаровани и от посрещането, и от многото хора. Accept се снимаха с всеки, който пожела и специално позираха пред паметниците на Георги Минчев и Дио.

Този паметник беше много по-труден, отколкото на Дио, разказа скулптурът Краси Ломски. В началото той прави съвсем друг модел на паметника. Но на благотворителния концерт, в който за каузата свириха всички големи български групи, приятелката на Георги Минчев Роси му казва, че макетът не представя достоверно бате Гошо. Ломски почва проекта отначало.

Събирането на пари пък се оказва още по-тегава работа. Продължава 3 години, а в много моменти хората, които бяха в инициативния комитет губеха надежда.

Като участник в инициативния комитет, авторът на тази статия иска да изкаже специални благодарности на някои хора, с риск да пропусне други, които също помогнаха много:

Васко Кръпката, който мобилизира цялата музикантска общност за каузата;

Димитър Генчев от в. "Стандарт", който най-силно вярваше, че този паметник трябва да го има;

Ивайло Крайчовски, Кирил Маричков и вече покойния Петър Гюзелев;

Звезди от Ахат, Милена, Георги Денков, Георги Мархолев, Елица, Джендема и всички десетки музиканти, които свиреха благотворително за каузата.

Главният редактор на в. "Трета възраст" Росица Николова, което беше най-големият дарител.

Но истината е, че този паметник нямаше да се случи без кмета на Каварна Цонко Цонев, който беше основният двигател на идеята и с неговото влияние осигури по-голямата част от парите за паметника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!