Каварна, ден първи: Accept са богове!

Николаос Цитиридис 02 юни 2013 в 13:00 5908 4

Каварна Рок Фест 2013. ACCEPT закриха първия ден на фестивала. Снимка: Metal Katehizis
Каварна Рок Фест 2013. ACCEPT закриха първия ден на фестивала. Снимка: Metal Katehizis

Първият ден на Каварна Рок 2013 измина, а споменът за него едва ли някога ще си тръгне. Невероятните музиканти, които се качиха на сцената в Каварна направо ни отвяха главите.

 Много е трудно да се опише обстановката в Каварна по време на фестивала. Градът е пълен с „твои хора“, казваш „здрасти“ на всички, чуваш любимите си песни навсякъде, от всяко едно кафене и заведение. И така разбираш, че не случайно Каварна е сочена за бъдещата международна столица на рока, а Цонко Цонев - за кмет на света!

Времето беше на страната на феновете по време на концерта първата вечер. Към 18.00 часа стадионът започваше да се пълни тепърва, но това не попречи на Черно Фередже да излязат на сцената. Разбира се, Фънки и компания не отстъпиха на стила си и отново бяха облечени по шантав начин. Който не ги е гледал на живо, да си знае – купон без тях няма! Всички наши любими пиянски песни бяха изсвирени от веселата банда. Няма как да не спомена, че фината китаристка на фереджето изглеждаше невероятно. Останалите бяха заложили на крейзи перуки, които, заради жегата, свалиха.

След фереджето на сцената към 19:30 часа се качиха руските Iron Maiden – Aria. Металистите, по мой спомен, пяха само на руски език, а от сцената между парчетата се чуваше доста "Спосибо" и малко "Благодаря". Руснаците успяха да заредят публиката подобаващо, като вероятно те трябваше да бъдат преди Accept, тъй като бандата след Aria, Thunder, се оказа повече рок отколкото метъл.

Въпреки подредбата на бандите, всичко беше перфектно и като организация, и като звук. Трябва да спомена, че който не е ходил в Каварна, не знае какво е свобода. В София например фестивалите протичат под строгия контрол на стюардите, които те гледат на всяка крачка. В Каварна се разхождаш навсякъде, без да увещаваш и питаш някого дали ще те пусне през загражденията.

В 23.00 часа дойде истинското предизвикателство за озвучителните системи на Каварна Рок 2013. Светлините угаснаха, останаха само едни сини светлинки от сцената, а минути след това Майк, Улф и компания излязоха на сцената, за да ни отмъкнат главите. След видяното на тази сцена, никога няма да нарека Accept хеви метъл машини, защото това и най-прецизната машина, няма да може да изсвири. Германските музиканти изпълниха целия стадион с един истински хеви, ама много хеви метъл. В сетлиста на Accept имаше много нови, но за щастие на истинския фен, и много стари и класически песни. Успяхме да чуем песни от Stalingrad и Restless and Wild. Музикантите бяха оставили най-хубавото за накрая, като Metal Heart и Balls to the wall бяха перфектния завършек на най-мощната вечер, която Каварна не е виждала и чувала от много време.

Днес на сцената в столицата на рока ще излязат губернаторите й – Deep Purple. Заедно с тях – посланиците на праведната музика: Doro, Alisa и Analgin. Утре очаквайте репортаж от втория ден на Каварна Рок 2013 .

Още снимки от концерта на Accept можете да видите ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews