Откриха паметник на Калата в Бургас

OFFNews 19 юли 2015 в 10:20 13218 5

Снимка OFFNews

Паметник на Георги Калоянчев - Калата бе открит вчера в Бургас. 

Бронзовата пластика на любимия на поколения актьор е непосредствено до тази на друг обичан артист – Апостол Карамитев. Двете скулптури са поставени до входа на Летния театър на Бургас, в Морската градина.

Средствата за скулптурата, около 20 000 лв., са събрани чрез дарения, а кампанията е съвместна – на община Бургас, Обществения дарителски фонд, Дружеството на художниците и други културни и неправителствени организации.

Кметът на Бургас Димитър Николов поясни, че е можело лесно и бързо да бъдат събрани парите, но лично е настоявал това да стане чрез дарения и че се гордее, че бургазлии са показали своята съпричастност към проекта.

Бронзовата статуя е изваяна от проф. Георги Чапкънов. Авторът на проекта е изобразил Калоянчев в костюм с театрална маска в едната си ръка, която току-що е свалил от лицето си и в поклон пред любимата си публика след поредното представление. 

„Калоянчев го боготворях. Велик беше. Имам късмет, че направих тая работя“, сподели проф. Чапкънов по време на откриването на паметника. 

За да видят скулптурата в морския град пристигна цялото семейство на Калата, както и неговите приятели Никола Анастасов и Славчо Пеев.

„Паметникът не е без участието и на самия Калоянчев. Защото Калата, на сцената, на филмовия и телевизионния екран, с таланта си, сътвори своя паметник. Бургас, гордейте се със своето градско чедо“, каза Анастасов. Славчо Пеев добави, че бургазлии са по-усмихнати от хората в други градове и че това сигурно се дължи и на Калоянчев.

Дупнишкият театър пък зарадва публиката с постановката „Господин Ганьо Балкански“, текстът за която е писан именно за Георги Калоянчев. В главната роля влезе синът му – Ивайло. Винаги са ме сравнявали с него, каза актьорът и добави, че трудно се влиза в образа на Ганьо Балкански.

„Той е наш, той ни е близък. Всеки един българин, малко или много, е Ганьо Балкански. Но аз съм свикнал, откакто съм артист, винаги да ме сравняват с него. Навремето, той беше още жив, ми каза нещо, което ще запомня за цял живот – ти можеш да играеш по-хубаво от мен, може да играеш по-лошо от мен, но като мене – не можеш“, сподели Ивайло Калоянчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови