От 1 юли Варна става столица на световното акварелно изкуство (снимки)

OFFNews Последна промяна на 25 юни 2019 в 19:00 14220 0

Картина на Дейвид Тейлър.

От 1 юли 2019 Варна става столица на световното акварелно изкуство. В продължение на 1 месец в Градската художествена галерия „Борис Георгиев” ще бъдат представени творби на автори от повече от 70 държави от 5 континента.

Триеналето на Акварела тази година се провежда за втори път с финансовото съдействие на Фонд Култура - Община Варна. Организатор е Фондация „Международно акварелно общество – България”.

Тази година България има невероятния шанс да празнува акварела не с едно, а с две международни събития, които ще се проведат през юли в морската столица Варна и в европейската столица на културата - Пловдив. В изложбите ще участват художници от около 70 страни от 5 континента. И двете събития са на Фондация „Международно акварелно общество – България”.

Форматът на Международно триенале „Духът на Акварела” включва Фестивал на акварела, Изложба в ГХГ Варна и Пътуваща изложба в избрани галерии в някои от най-големите градове на България. Първото издание през 2016 г., не само бе отличено с наградата на AwARTs, но и получи най-висока оценка по света. В резултат на това през 2019 г. има почти 200% увеличение на кандидатурите за участие.

Международно жури от световноизвестни имена като Станислав Золадз (Швеция), Али Абас (Пакистан), Кирил Божков (България), Лю Уи (Китай), Стела Кенфийлд (България/САЩ), Пламена Рачева (Директор на ГХГ – Варна) и Селма Тодорова (куратор на проекта, президент на IWS Bulgaria), се справи с нелеката задача от 846 творби да избере 360 от 63 страни, които българската публика ще има възможността да види в Художествена галерия „Борис Георгиев” – Варна, организатор и домакин на изложбата, от 01 до 31 юли 2019 г.

Картина на Ангъс Макюън.

Гостуват картини на легенди в акварела, между които Дейвид Тейлър (Австралия), Ангъс Макюън (Шотландия), Линда Дол (САЩ) и нашите класици Александър Поплилов и Ненко Токмакчиев. По време на Фестивала на Триеналето от 01 до 05 юли 2019 г., освен демонстрации на живо и дискусии с художници акварелисти от цял свят в Художествена галерия „Борис Георгиев” – Варна, жителите и гостите на град Варна ще могат да видят пленерни рисувания на открито. Нещо повече, фестивалният град Варна ще приюти в три от своите галерии и три съпътстващи изложби на Триеналето, а именно: изложба 10 автори „Съвременен български акварел” (Галерия „Графит”), изложба акварел на Андриан Бекяров (Галерия „Папийон”), изложба акварел на Иван Додов ( Галерия „Ларго”) и изложба на Алесандър Кирпичев в Галерия „Тереза Зиковска”.

Традиционно, след представянето на акварелите във Варна, по-голямата част от тях ще бъдат включени и в Пътуваща изложба – този път в 8 български града.

Съорганизатори на Триеналето са: Арт галерия „Папийон”, ХГ „Никола Маринов” – Търговище, ГХГ „Асен и Илия Пейкови” – Севлиево, ХГ „Жорж Папазов” – Ямбол.

Картина на Олга Литвиненко.

За първи път се отделя специално внимание и на младите таланти в областта на акварела. Форматът на Международния Младежки Фестивал на акварела включва Изложба на акварела от 6 до 31 юли, както и Дни на акварела от 6 до 8 юли.

Фестивалът се организира от „Фондация „Международно акварелно общество – България” и е част от програмата на „Пловдив 2019 – Европейска столица на културата“. Интересът към участие бе толкова голям, че международно жури, сред които са имена като Атанур Доган, основател и президент на IWS Globe (Турция/Канада), Ана Масиниса, организатор на Фестивала на акварела във Фабриано (Италия), Красимир Тодоров, независим директор и глава за България на GAWA, Тере Лохеро (Мексико), Амит Капур (Индия), Хелидон Халити (Албания), бе принудено да раздели участниците на две групи, всяка от които ще бъде показана в отделна галерия.

Картина на Станислав Золадз.

Изложбата на творци „До 21 години“ ще бъде представена в галерия Арсенал на изкуството, а изложбата на автори „До 35 години“ – в Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство” към Градската художествена галерия. Програмата за Дните на акварела предвижда демонстрации на художници акварелисти на живо в Регионалния археологически музей – Пловдив, групов пърформанс от 20 художника (дълъг акварел) в двора на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов”, пленерно рисуване и изложба на Селма Тодорова в галерия „Сигна”.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !