Quantcast

Обявяват номинацията за български град Европейска столица на културата

OFFNews Последна промяна на 05 септември 2014 в 12:28 1280 3

Римският театър в Пловдив от II век — сред най-добре запазените на Балканския полуостров.
Римският театър в Пловдив от II век — сред най-добре запазените на Балканския полуостров.

Днес на 5 септември ще бъде обявена номинацията на журито кой български град ще стане Европейска столица на културата през 2019 г.

В борбата участват Пловдив, Варна, Велико Търново и София. Председателят на експертното жури от 13 български и международни културни експерти - Стийв Грийн, ще съобщи името на града, който ще препоръча да бъде номиниран за престижното звание.

В периода от 29 август до 2 септември 2014 г. делегатите, излъчени от международното жури, посетиха градовете-кандидати, за да се запознаят на място със свършената работа и подготовката на кандидатурите.

На редовното заседание на Съвета на ЕС през май 2015 г. министрите на културата ще вземат и окончателното решение за определяне на българския град, който да носи титлата „Европейска столица на културата" през 2019 г.

Званието ще бъде поделено между един български и един италиански град.

На събитието ще присъства и министърът на културата Мартин Иванов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.09 2014 в 15:41

До "Велико Тръново13:13 05 сеп 2014"
Колко и каква култура има във Велико Търново? Май липсва.

05.09 2014 в 13:30

Забелязал съм огромен комплекс у повечето хора, които не са от София, спрямо столицата и живеещите в нея. Често даже се преминава в селска надменност и враждебност, което е страшно дразнещо, защото селянията е до манталитет, а не до местоживеене. София е много гадно място с много гадни селяни. Подкрепям напълно столица на културата да стане друг български град, защото София не го заслужава по никакъв начин. Лично съм за Пловдив.

05.09 2014 в 13:13

Нека да не е София. Защо всичко в България трябва да е в София. Града който бъде избран ще получи добро финансиране и ще може да дръпне напред.
Преди да сте ме нападнали. Роден съм в София и тук живея.