Новият филм на Тео Ушев с премиера в Талин, гледайте провокативния клип на Иво Димчев и мейкинг (видео)

Филмът „φ1.618“ тръгва по кината на 25 ноември

Искра Ангелова 04 ноември 2022 в 13:45 3649 0

Снимка Синелибри

Кадър от "φ1.618"

Всички чакат премиерата на новия филм на Тео Ушев, защото изглежда като истински американски sci-fi ("science fiction", научно-фантастичен), а жанрово кино не се прави често у нас. Нов клип на Иво Димчев ознаменува предстоящото киноразпространение на "φ1.618", съобщиха пък от екипа на "Синелибири".

Премиерата на видеото на "Еротична звезда", заснето специално за филма, се състоя по време на току-що приключилия кино-литературен фестивал и беше съпроводена от дефиле с костюми от дебютния игрален филм на световноизвестния аниматор Теодор Ушев.

Режисьор на клипа е Валери Милев. Текстът и музиката са на Иво Димчев, аранжиментът е на Артур Надосян. Оператор е Емил Христов, а продуцент - Орлин Руевски. Във видеото са използвани кадри от филма, в който той също има участие.

"φ1.618" тръгва в кината на 25 ноември. Световната премиера на филма е на 23 ноември, в рамките на Black Night Film Festival в Талин, Естония. Фестивалът се провежда всяка година от 1997 г. насам.

"φ1.618" беше излъчен като част от селекцията на Фестивала за ново кино в Монреал и пожъна възторжени отзиви от кинонаблюдатели и зрители, които го определиха като "фантастичен филм с потенциал да стане култов", разказват от "Синелибри".

По думите на Рамин Ханджани "φ1.618" е "пречистващо пътешествие, което може да напомни на зрителите за главните герои от творбите на Алехандро Ходоровски, без да засяга всички екстремни елементи в тях". Според Реда Бенкула филмът на Ушев изобличава свят, устремен към своето унищожение. Ако специалните ефекти са умишлен кич, то те служат и като препратка към наследството от комунистическата епоха. Тоталитаризмът, който режисьорът заклеймява, е храна за размисъл в контекст, в който краят на света във „φ1.618“ съвпада с кризата, която преживяваме в момента, смята той.

"φ1.618" откри "Синелибри" на 8 октомври в зала 1 на НДК.

Двете водещи роли са поверени на Деян Донков и Мартина Апостолова. Партнират им Ирмена Чичикова, Владимир Люцканов, Николай Станоев, Герасим Георгиев-Геро, Васил Дуев, Китодар Тодоров, Георги Лозанов.

Повече за филма можете да научите от специалната му Facebook страница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!