Новият борд на НДК увеличава заплатите на всички служители с 20 %

Въпросът е как, след като Дворецът е на перманентна загуба

OFFNews 01 март 2024 в 14:42 1751 2

Пресконференция на новото ръководство на НДК

Снимка НДК

Пресконференция на новото ръководство на НДК

„Хората са най-големият капитал – без тях Националният дворец на културата е само сграда“, казва новият изпълнителен директор Андрияна Петкова. Както OFFNews вече писа, тя встъпи в длъжност преди седмици.

Само 15 работни дни след като встъпиха в длъжност, членовете на Съвета на директорите на НДК единодушно решиха да увеличат заплатите на всички служители в дружеството с 20 процента. Решението влиза в сила със задна дата - от 1 февруари. Работещите в НДК още в началото на март ще усетят промяната в заплащането. И тъй като социалните придобивки на всички работещи в дружеството са сред приоритетите на ръководството, ще бъде увеличена и цената на нощния труд - от 1,50 на 2 лева. Броят на дните за платен годишен отпуск нараства от 25 на 27.

За последните 8 години увеличение на заплатите е имало само веднъж - през 2019 г. Тогава трудовите възнаграждения са били вдигнати с 6 %, но само на някои служители. През април на 2023 г. са изравнени основните заплати по длъжности. Сега новото ръководство залага върху принципа на равнопоставеността и защита на всички индивидуални и колективни права.

„Хората са най-големият капитал на Националния дворец на културата. Без тях той е само сграда. Ето защо служителите са основният фокус на нашата нова визия за развитие на дружеството. За нас е особено важно те да бъдат мотивирани", категорична е Андрияна Петкова, изпълнителен директор на НДК.

Андрияна Петкова е завършила "Маркетинг и мениджмънт" в УНСС. В продължение на 14 години е била издател на собствено списание за дизайн. Заедно с това е организирала над 30 самостоятелни изложби на съвременно българско изкуство из цял свят, а по същото време е инициирала и наградите "Славяна" за цялостно творчество в живописта под егидата на президента. В продължение на 12 години е била бизнесдама, а през 2020 г. създава първата стрийминг платформа за сценични изкуства - 7Arts.bg, в която има достъп до театрални, оперни, кино, фолклорни и балетни заглавия.

В социалната програма на новия Съвет е планирано и възстановяване на служебната столова в Двореца, където екипът на НДК ще се храни качествено и на разумни цени. Неслучайно сред приоритетите на новото ръководство са грижите за здравето и благосъстоянието на служителите. Членовете на Съвета са убедени, че вниманието и толерантността са неизменна част от мащабния и сериозен бизнес и винаги водят до по-категорични резултати в постиженията на всички екипи.

Тези стойностни и значими първи стъпки в политиката на Съвета на директорите разкриват посоките в цялостната стратегия за обновяване, модернизиране и обживяване на НДК и превръщането му в любимо място на софиянци и гости на столицата. НДК скоро ще бъде истински център за култура, бизнес и развлечение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

knowmore

10.03 2024 в 20:42

Глупаво решение. Има голяма нужда от увеличение на заплатите, но не и с процент... така някои приближени до предишни ръководства, с незаслужено високи заплати, сега вземат още повече, а за пчеличките увеличението е минимално.

22548

1

dolivo

01.03 2024 в 16:39

вони на БСП

ако беше читава, щеше да закрие бройки, и да вдигне заплати, за да остане бюджета същия или по-добър

тъпа работа

не е ли вързано с личните и пари, няма да вземе читаво решение

с чужда пита помен прави