Новата цензура в Русия - издателства и книжарници спират книгите на Борис Акунин и Дмитрий Биков

Блогъри-измамници записали авторите и публично ги злепоставили

OFFNews 18 декември 2023 в 10:01 2184 3

Книга на Борис Акунин

Снимка Личен профил във Facebook

Книга на Борис Акунин

"Ръкописите не горят."

Булгаков

Едно от най-големите руски книгоиздателства и най-голямата верига книжарници в страната обявиха, че отказват да разпространяват книгите на изтъкнатите писатели Борис Акунин и Дмитрий Биков заради техни „проукраински и антируски коментари“, съобщи Ройтерс.

Двамата писатели са направили коментарите в телефонни разговори с хора, които се представили за висши украински служители. В действителност, това са били двама видни руски телефонни измамници и видео блогъри, които правят кариера, като публично злепоставят враговете на Кремъл.

Писателят Дмитрий Биков е казал в разговор с измамниците, че макар и да съжалява за убийствата на руснаци във войната в Украйна, той не може да обвинява украинското ръководство за това. Биков също така споделил, че ако биографията му на украинския президент Володимир Зеленски бъде публикувана в Украйна, той ще дари всички приходи на нейните въоръжени сили.

Друг писател, Григорий Чхартишвили, известен най-вече с псевдонима Борис Акунин, описал Русия като заплаха за целия свят и разкрил, че няма никакви угризения за украинските атаки с дронове срещу руски градове.

Позовавайки се на тези коментари, които бяха оповестени тази седмица, издателство АСТ и веригата книжарници „Читай-Город – Буквоед“ направиха отделни изявления, че преустановяват отпечатването и продажбата на книгите на Биков и Акунин.

И двамата автори по-рано публично осъдиха руската инвазия в Украйна и сега живеят на Запад, но са си запазили правото на хонорари от продажбите на книги в Русия.

Руската информационна агенция РБК цитира Биков да казва, че книжната цензура не е нещо ново в историята на Русия и никога не е била ефективна.

„Крайно време е властите да разберат, че една книга не може да бъде забранена“, казва Биков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

18.12 2023 в 13:11

Матеев,

Чакам с интерес какво ще каже Маша "2 стакана" Захарова по въпроса.

2099

2

Mateevk

18.12 2023 в 11:11

Взе ми думата от устата!

345

1

Джендо Джедев

18.12 2023 в 11:09

Маша, може ли да се диша в Русия?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика