Носна кърпа и кичур коса на Наполеон се продават на търг край Париж

OFFNews 04 май 2021 в 19:31 2505 0

Носна кърпа, парче плат с кръвта на Наполеон, колие и кичур от косата на императора ще бъдат продадени на търг във Фонтенбло, край Париж в сряда. Тогава се навършват 200 години от смъртта на Наполеон, предаде БТА.

Ръкописна бележка потвърждава автентичността на вещите. Тя е подписана от втория херцог на Басано и гласи: 

"Тази малка торбичка от бяла коприна съдържа коса на Негово величество император Наполеон Първи, носна кърпа с неговия знак, принадлежала нему и плат с неговата кръв от аутопсията му. Тези ценни предмети ми бяха предадени от баща ми ген. Дьо Монтолон при завръщането му от Света Елена".

Монтолон е сред последните сподвижници на Наполеон по време на изгнаничеството му на остров Света Елена.

Аутопсията на императора е извършена на 6 май 1821 година от Антомарчи и 7 британски лекари. Монтолон присъства на аутопсията заедно с другите двама изпълнители на завещанието на императора - Бертран и Маршан.

Освен тези реликви от Св.Елена, аукционна къща "Осенат", известна с търговете на предмети, свързани с монархията и империята, предлага и други вещи и картини. Сред най-изящните от предложените лотове на търга е елегантна дървена шейна на императрица Жозефин, оцветена в зелено и златисто, с форма на мидена черупка, украсена с фигура на древногръцката богиня на младостта Хеба и орел с разперени криле.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови