Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Нямам общо с уволнението на Руменов, заяви министърът на културата

Пред НХГ ще се проведе протест срещу политическото уволнение

ОFFNews 07 юли 2016 в 16:50 6089 2

Владимир Руменов.

„Нямам нищо общо с уволнението на г-н Владимир Руменов, нито имам нещо против него. Не го познавам лично. Защо е уволнен може да отговори ръководството на Националната галерия.“

Това заяви Вежди Рашидов, цитиран от пресцентъра на МК, откъдето добавят, че твърдението в медиите, че Руменов е уволнен заради министъра, е спекулация.

На 30 юни Владимир Руменов бе един от гостите в предаването на БНТ, "Денят започва с култура", в което бяха критикувани министърът и промените в Закона за културното наследство, които поставят в сериозен риск историческите и културни паметници на страната.

След излъчването му Рашидов изпрати скандално писмо до медията, в което съветва водещия да не го критикува и да помни кой му плаща заплатата, като дори направи намеци, свързани с децата на журналиста Георги Ангелов. В следствие на това художествената и медийната гилдии отправиха призив към министъра незабавно да си подаде оставката, възмутени от недопустимото му поведение.

Днес пък до широката общественост достигна информацията, че Руменов, който работи в Националната художествена галерия от 1976 г., е бил уволнен един ден след излъчването на "Денят започва с култура" с неговото участие.

От галерията обаче твърдят, че двете неща нямат общо, а той е отстранен от работа заради "завишаване на ценза, необходим за заеманата от мен длъжност".

Руменов е един от най-гласовитите критици на Рашидов, културните институции и отношението на държавата към наследството ни. Директор на галерията е Слава Иванова, а начело на филиал "Криптата" към НХГ, където работеше той, пък е Ралица Русева, дъщеря на Светлин Русев.

Днес от 19:30 часа пред Двореца, един клоновете на НХГ, ще се проведе протест против политическото уволнение на Руменов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13709

2

Маргарит

07.07 2016 в 17:50

Че какво толкова се е случило?
Уволнили някакви един-двама, заплашили един, който и без това си търси боя...
Ама не било демократично! Голяма работа.

Когато на Баце му припари, ще се поЯви на сцената, ще плесне с ръце (когото трябва) и ще реши въпроса с един замах.
Баце style...
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews