Quantcast

Не съдете Наташа

OFFNews Последна промяна на 27 юни 2020 в 21:34 1405 0

В рамките на една седмица Габровският драматичен театър представи две премиери пред зрителите. След старта с представлението „Руски вечери с револвери“ на режисьора Петринел Гочев на 21 юни, последва премиерата на моноспектакъла „Мечтата на Наташа“ на режисьорката Ана Батева, която се състоя вечерта на 25 юни 2020 г. на сцената на театъра. Представлението е съвместна продукция между ДТ „Рачо Стоянов“ и SPAM studios.

Постановката е направена по текста на Ярослава Пулинович, която е представител на новото руско драматургично течение. Авторката е завършила драматургия в класа на Николай Коляда в Екатеринбургския държавен театрален институт. Освен режисьор, Ана Батева е и преводач на пиесата на Пулинович. Автор на музиката е Стефан Здравески, който е част от екипа както на габровския театър, така и на независимото сдружение SPAM studios.

Младата актриса Поля Йорданова, която е новото попълнение в габровската трупа, се превъплъщава в буйната и сприхава 16-годишна тийнейджърка Наташа. Многопластова роля, в която тя пресъздава не само объркания емоционален и мисловен свят на героинята си, но и взаимоотношенията ѝ с другите около нея. Актрисата не пести нищо от актьорското си майсторство, убедителност и енергия, смело преминава през различни персонажи, изиграни от самата нея като част от разказа на Наташа. Режисьорското решение за мястото на публиката в спектакъла, превръща зрителите в непосредствени свидетели на живота на тийнейджърката. Публиката по естествен начин се вписва в сценографията на постановката, не съществуват граници между случващото се на сцената и ролята на зрителите, защото в това представление те имат втората главна роля.

Ако досега интерактивността е похват само в съвременните визуални изкуства, то с „Мечтата на Наташа“ публиката е въвлечена също да участва в действието – актриса, зрители и сцена стават органично цяло, съсредоточено в мечтите на едно младо момиче с нелека съдба. Графити техники и похвати от уличното изкуство също намират своето място в семплата, строго стилизирана сценография на представлението.

Досега „Мечтата на Наташа“ е поставяна от актьора и режисьор Ованес Торосян, където ролите са поделени между четирима артисти. За първи път пиесата на Ярослава Пулинович се реализира като моноспектакъл от ДТ „Рачо Стоянов“ на нашата театрална сцена. Независимо възрастовото ограничение към публиката - над 16 години, постановката е насочена към родители и тийнейджъри, педагози и ученици, възрастни и млади.

Следващите представления на „Мечтата на Наташа“ ще бъдат на 9 и 23 юли от 19.00 часа на голямата сцена на габровския драматичен театър.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !