Научна конференция и изложба за Сирак Скитник (снимки)

OFFNews 19 февруари 2014 в 23:26 10113 0

Картина на Сирак Скитник.
Картина на Сирак Скитник.

На 20 февруари от 10:30 ч. в Софийска градска художествена галерия (СГХГ) ще се проведе научна конференция, посветена на българския художник Панайот Тодорoв - Сирак Скитник.

От декемрви 2013 г. в СГХГ има ретроспективна изложба на художника.

Доклади на научния форум ще изнесат доц. Ружа Маринска от Нов български университет, проф. Камелия Николова от Института за изследване на изкуствата, Бистра Рангелова и Бойка Дзипалска от Националния музей за българско изобразително изкуство и Светлана Панчева от НТ „Иван Вазов".

Янко Маринов и Станислава Георгиева  ще разгледат в своя съвместен доклад слабо познатата работа на Сирак Скитник като „музикотворец" в Българското национално радио.

Реставраторът Петя Пенкова от Националния археологически музей съвместно с реставратора на СГХГ Илинка Чергарова ще представят в детайли за първи път палитрата на художника, която се съхранява в ХГ „Димитър Добрович" (Сливен).

Водещи на заседанията са доц.Бисерка Пенкова, проф. Красимира Коева и Аделина Филева.

Накрая на Конференцията ще бъде представен каталогът, подготвен от кураторите на изложбата „130 години от рождението на Сирак Скитник", в който за първи път се публикуват множество непознати произведения на автора.

От 25 февруари той ще се продава на щанда за книги и албуми в СГХГ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови