Най-близките хора на Боян Петров гледаха филма "Лятото свършва през юни" във вечерта, посветена на алпиниста

OFFNews 29 октомври 2018 в 15:30 2554 0

Във вечерта, посветена на алпиниста Боян Петров, залата в кино „Люмиер" бе пълна с хора, дошли да видят филма "Лятото свършва през юни", който представя изкачванията на два осемхилядника - Гашербрум II (8 036 м) в Каракорум през юли 2017 г. и Даулагири (8 167 м) в Хималаите през септември 2017 г. - последните два върха от Хималайската корона, успешно изкачени от Боян.

„Лятото свършва през юни" е филм за снежните лета в магически страни. За силния дух, избягал от материалния свят и суетата. За липсата на невъзможни неща и покоряването на най-големите висини в света и в душата. Този филм не е само за киноманите, той отваря сърцата на всички хора, защото едва ли някой е безразличен към историята на един от най-великите ни алпинисти на всички времена.

Жената на Боян Радослава Ненова и неговите приятели Стефан Стефанов и Петя Колчева бяха специални гости на прожекцията. „Това, което видяха всички във филма, е катерачния Боян. Толкова кратък филм не може да изчерпа всичко, което е Боян, но показва живота в базовия лагер", каза след прожекцията Радослава Ненова.

Многобройните подвизи на Боян Петров няма да бъдат забравени през поколенията. С действията си той написа новата история на българския алпинизъм и доказа, че никоя лекарска диагноза не може да ограничи човешкия дух.

По-рано в SO INDEPENDENT отново успя да изненада приятно почитателите си с тазгодишния образователен панел със специален гост Скот Хилиър (TWIN TOWERS). Той представи пред артистичната си аудитория един от конкурсите в „Европейския фестивал за независимо кино", чийто създател и организатор е и презентира някои базови характеристики, които трябва да притежава добрият сценарий - как да се напише, как да „извърви" пътя си, докато стигне до критиците и хората, които ще го оценят; какви характеристики трябва да притежават произведенията, за да участват в „Much More Than a Script". Това беше само част от полезната информация, която получиха всички сценаристи, артисти и любители на киното, които присъстваха на срещата с Хилиър.

Фестивалната програма продължава и през следващите дни. Във вторник Владо Пенев ще бъде специален гост на прожекцията на „Поетът и дяволът" в 18:30 часа в кино „Одеон". „Поетът и дяволът" от 1983 г. ще ни припомни историята на поета Христо Смирненски. Година преди смъртта му, когато вече сериозно болен от туберкулоза, той получава от високопоставен „ценител на поезията" предложение да постъпи на дипломатическа работа в чужбина. Скритата цел на това предложение е поетът да бъде откъснат от пролетарската среда и по този начин да бъде заглушен неговият глас. Прозрял истината, той отказва и няколко месеца по-късно умира на едва 27-годишна възраст.

Кариерата на Владо Пенев започва в Младежки театър „Никола Бинев", след това е в трупата на Народния театър, а от 2003 г. е в състава на Малък градски театър „Зад канала". Носител е на многобройни награди, сред които „Златна маска", „Икар", няколко пъти е печелил Аскеер за различни роли. Още от края на 80-те години се занимава с дублаж на реклами, филми и сериали, като през 2013 година му е връчена наградата Дубларт за цялостен принос.

За актьорския и житейския си път ще разкаже самият Владо Пенев на 30 октомври (вторник), в 18:30 часа в кино „Одеон" - в навечерието на 60-годишния си юбилей.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови