Мобилно приложение и над 30 изложби отбелязват юбилея на Националната галерия

Йоанна Димитрова 08 март 2018 в 14:45 3141 0

Снимка Йоанна Димитрова

Националната галерия ще отбележи 70-ия си юбилей с разнообразни събития, сред които 38 изложби, обяви директорът Слава Иванова.

Експозициите ще са във всички филиали на галерията.

„Най-емблематичните и важни експонати, които имаме, ще бъдат изложени в „Квадрат 500“. Ще открием постоянна изложба  в Двореца, посветена изцяло на историята на Националната галерия. Едно от вълнуващите събития около юбилея ни ще е реконструкцията на Червената зала, където навремето са били посрещани гостите на Двореца“, заяви Иванова.

Очакват се още изложби на испански и италиански художници и фотографи, съвместна работа с Лувъра, представяне на колекцията на Васил Божков под заглавието „Пътят на агронавта“, научно-изследователски проекти относно българското изкуство, обща работа с Британския съвет и Италианския културен център, както и много образователни програми.

По повод юбилея ще заработи и ново мобилно приложение за виртуална разходка из залите на галерията..

Галерията вече обнови сайта си и скоро на него ще бъдат описани всички изложби, колекции и семинари, които ще бъдат провеждани в залите на Двореца. На него може да бъде намерена и подробна информация за безпрецедентното дарение на покойната емигрантка от Австралия Маргарита Занев. Ще бъдат описани вътрешните правила, създаването на стратегия за попълване на колекцията на галерията със средствата от дарението и пр. Слава Иванова обясни, че е съставена 3-степенна система за подготовка, която включва анализ на сегашните художествени придобивки, съставяне на художествен съвет от историци и български художници за подбор на новите експонати и дирекционен съвет за взимаме на крайните решения.

От галерията дадоха и малко по-подробни сведения за Маргарита Занеф (Цанева), които са успели да научат след новината за щедрото дарение от близо 1,8 млн. лева. Родена в малко село край Монтана и кръстена първоначално Върба, тя е израснала в семейство с още трима братя и сестри. Запознава се с мъжа си в София и се жени за него, като се отказва от желанието си на учи фармация в Берлин. В средата на 40-те години заминава със съпруга си Ценко Цанев за Германия и оттам се премества в Австралия, където остава да живее до смъртта си. Именно там променя името си на Маргарита. Не се знае защо дарението на покойната г-жа Цанева (Занеф) да отиде в Художествената галерия, но според Иванова причина за него е, че Маргарита е посетила мястото в началото на 2000-та година, когато Дворецът е бил в много тежко състояние и това я е провокирало след време да направи нещо за подобряването на културната институция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови