Младежката филхармония "Пионер" отива във Виена

Децата ще свирят в прочутата златна зала на Музикферайн

OFFNews 10 юни 2022 в 11:05 1816 0

Турне на филхармония

Снимка Филхармония "Пионер"

Автор на плаката е проф. Стоимен Стоилов

Младежката филхармония "Пионер" започва турне, наречено "Отново във Виена", съобщават от екипа на най-стария съществуващ младежки оркестър в Европа.

Предвидени са три концерта, които ще се проведат в началото на юли в австрийската столица под патронажа на президента на австрийския парламент Волфганг Соботка.

"Самото събитие е организирано и финансирано със свободната воля на много българи и австрийци и допринесе за образуването на една - обединена от идея и вяра в бъдещето - емоционална общност, по времето на втория най-тежък локдаун в Австрия през 2020 година. Тогава едно такова турне изглеждаше невъзможно и дори концертите, които трябваше да се случат планирано през 2021 година отново бяха отменени заради пандемията и свързаните с нея ограничения, разказва д-р Александър Александров, председател на сдружение “Лилавия лебед”, организатор на концертите.

"След две години усилия днес всички се радваме да посрещнем тези талантливи деца и младежи на България, които като никой друг в този време на последващи една след друга кризи са посланици за един мирен и светъл свят, като съм убеден, че усилията това събитие да се случи в никой случай не са напразни и са исторически за всички ни", допълва Александров.

На 2 юли е концертът в "Миноритенкирхе“. На 3 юли оркестърът ще свири на младежкия фестивал Suma Cum Laude и то не само в "Златната зала" на "Музикферайн", но и в залата на Виенските момчета - МУТ.

В деня на концерта проф. Курт Шмид ще проведе уъркшоп с оркестъра под надслов "Барокът и модерното". Той посвети и едно негово произведение на оркестъра, което също ще преживее своето първо изпълнение, наред с концерта за тромпет на диригента на оркестъра Любомир Денев-младши, разказват от "Пионер".

Акценти в турнето на оркестъра са партнъорството с програмата за талантливи деца в Университета за музикални и драматични изкуства във Виена. Поставя се и началото на съвместна работа с водещия младежки оркестър на Австрия, както и партньорство с оркестъра на Долна Австрия.

"Проектът е финансиран основно с крауд фъндинг, набиране на малки суми от голям брой дарители. Това е първият мащабен български музикален проект, финансиран по този начин. Подкрепа оказва и голямото семейство от "бивши" оркестранти по целия свят", разказват от "Пионер".

Плакатът за концерта на 2 юли е рисуван от известния художник-график проф. Стоимен Стоилов. Издадена е възпоменателна марка на австрийските пощи, която вече е верифицирана във всички каталози. Водещ австрийски винопроизводител селектира вино с етикeт на събитието.

Искате да знаете повече?

Филхармония "Пионер“ е основана през 1952 от големия български диригент проф. Влади Симеонов и е един от първите младежки оркестри в света. През годините преди 1989-а оркестърът концертира в Германия, Великобритания, Франция, Испания, САЩ, Мексико, Бразилия и др. През 1974 г., на конкурса "Херберт фон Караян" в Берлин, филхармония "Пионер" става носител на извънредната награда с почетен диплом за изключителни артистични постижения и златен медал.

През 1979 г. оркестърът заминава на 30-дневно турне в Мексико и САЩ. По личната покана на генералния Секретар на ООН - Курт Валдхайм на 10 декември в залата на ООН в Ню Йорк "Пионер" изнася тържествен концерт под палката на основателя си Влади Симеонов и с участието на маестра Райна Кабаиванска пред представители на над 140 страни, закривайки първата международна година на детето. За първи път в историята на залата има бис. На репетицията преди концерта присъства и пожелава да дирижира състава Ленард Бърнстейн. Възхитен, той написва: "Това не е "пионерски" оркестър, това е върхът на цивилизацията".

На 12 август 2021 г. филхармония "Пионер“ бе удостоена с наградата "ПроКултура" в категория "Държавен културен институт“ за дългогодишната и резултатна работа за разширяване на достъпа на младите хора до култура. Наградите се връчват от Българската асоциация на работодателите в областта на културата и Граждански институт в рамките на националната кампания "Достъп на младите хора до култура“.

Наскоро оркестърът откри 53-ия международен фестивал "Софийски музикални седмици“ на 23 май тази година, посветен на 70 години от създаването му и 110 годишнината от рождението на своя създател и вдъхновител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!