МК: Симфоничният оркестър на Сливен не е под нашата шапка, да се оправя

ОFFNews 11 януари 2016 в 19:26 3876 0

Снимка EPA

От няколко дни насам в обществото и социалните мрежи се отправят призиви към Министерството на културата да помогне на сливенския Симфоничен оркестър и Ансамбъл за народни песни и танци в тежкото им финансово положение.

Преди време кметът на града Стефан Радев загатна пред БНТ, че е възможно да ги закрие, тъй като за тях общината плаща 1 милион лева годишно, а приходите им са едва 20 хиляди лв. Като евентуален изход от ситуацията той спомена възможното финансиране на творците от частни лица и фирми.

Много творци се обърнаха към МК с призив за помощ, но оттам отвърнаха, че сливенските творци не са под шапката на министерството и то не може да им помогне:

"Ръководството на Министерството на културата е убедено, че кметът на Сливен и Общинският съвет ще вземат най-доброто решение за развитието на своите културни институти. Вярваме, че те подхождат с мъдрост и разбиране към съдбата на Сливенския симфоничен оркестър и на Ансамбъла за народни песни и танци.

Добре известно е, че в България има разделение на властите. Министерството на културата не може да се разпорежда на общините. Община Сливен по закон се грижи за своите културни институти. Ето защо сме сигурни, че гражданите и гостите на Сливен няма да бъдат лишени от достъпа до изкуството на изпълнителите от общинските състави, а дългогодишните традиции на Симфоничния оркестър на Сливен и на Ансамбъла за народни песни и танци ще бъдат запазени", пише в писмото на министерството.

По този повод днес в Сливен в защита на оркестъра и ансамбъла излязоха на протест над сто настоящи членове на оркестъра и ансамбъла, както и бивши членове на различни културни институции в града. Хиляди жители пък се подписаха под петиция за запазването му, предаде bTV.

"Ще внеса в проектобюджета отново субсидия от 1 млн. лв., но продължавам да поддържам тезата си, че това е много сериозен разход за общината и ние трябва да говорим за него, да говорим и с гражданите, защото в крайна сметка ние харчим парите на гражданите", каза кметът Стефан Радев след разговор с творците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови