Министерство на културата ще финансира писатели и драматурзи

OFFNews 25 ноември 2020 в 11:09 4135 0

Министерството на културата ще подкрепи и писателите на свободна практика с нова програма за подпомагане на творчески проекти в областта на литературата. Целта ѝ е да бъде оказана целева финансова подкрепа на български автори за създаване на литературни произведения във всички жанрове след конкурси и при спазване принципите на равнопоставеност, максимална ефективност, публичност и контрол при разпределение на финансовите средства.

Във връзка с това на интернет страницата на Министерството на културата бе публикуван за обществено обсъждане Проект на Правила за условията и реда за провеждане на сесия за подпомагане на творчески проекти в областта на литературата

Право да кандидатстват в конкурсната сесия за финансова подкрепа на творчески проекти имат физически лица, осъществяващи дейност в областта на литературата - поети, писатели, драматурзи, с издадени в хартиен формат една и повече творби и/или поставена на сцена минимум една авторска пиеса.

Кандидатурите включват описание на проекта за ново произведение до 3 страници, откъс от художествен текст на български, написан от тях, творческа биография и препоръка от издател, който възнамерява да издаде произведението след написването му (с изключение на драматургичните творби). 

В комисията, оценяваща проектите, ще участват експерти от Министерство на културата, творчески съюзи, университети, както и утвърдени специалисти в областта на литературата.

Проектите, спечелили финансиране, трябва да бъдат реализирани в срок от една година.

От Министерството на културата припомнят, че ведомството е осигурило средства за творците на свободна практика и в областта на сценичните и визуалните изкуства. Допълнителните средства по осъществените вече програми бяха свързани и с обявената извънредна ситуация в страната и бяха с цел насърчаване на творческия процес по време на криза. В условията на пандемията от COVID-19 писателите също бяха засегнати от последствията на пандемичната обстановка и това обуслови създаването на тази нова програма в тяхна подкрепа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови