Лечебната сила на изкуството във фокуса на новия ЛИК

OFFNews 24 август 2021 в 11:15 1927 0

„Новият специален брой на списание ЛИК иска да покаже, че двете начала в Аполон - на изкуството и на лечителството, продължава да ги има и че по време на пандемията от КОВИД-19 изкуството лекува. Грижата за душата ни е лекарство, което е не по-малко важно от лечението на телата ни”.

Така генералният директор на БТА Кирил Вълчев представя в уводния текст поредното издание на възроденото в началото на пандемията легендарно списание на националната информационна агенция на България.

Изданието обръща поглед към изминалите месеци на световната пандемия, проследява предизвикателствата, които изолацията поставя пред литературата, театъра, киното, визуалните изкуства, изобразителното изкуство, фотографията, танца.

За страховете, промените, успехите и бъдещите посоки на творчество разказват проф. Алберт Бенбасат, Бойка Велкова, Бойко Ламбовски, Боряна Пандова, Весела Ножарова, Вики Алмазиду, Геновева Димитрова, Георги Господинов, доц. Георги Петков, Елина Кешишева, Захари Карабашлиев, Иван Минчев, Игор Марковски, Ицко Финци, Калин Серапионов, Красимир Терзиев, Лиза Боева, Мила Искренова, Надежда Павлова, Недко Солаков, Нейко Генчев, Никола Михов, Петър Георгиев - Рей, Стоян Ненов, Стоян Радев, Румяна Благоева, Теодосий Спасов, Чавдар Гюзелев, Явор Гърдев и др.

Да си помагаме, да се вдъхновяваме взаимно, да търсим начини тази ситуация да породи нови решения и начини на общуване. Това е водещото послание на всеки от текстовете в новия брой.

Както пише един от авторите: „Пандемията падна като бариера пред бъдещето и сякаш каза: „Дотук с известните неща – очаквайте неочакваното! Вижте до къде сте стигнали, осъзнайте къде сте сбъркали и се поправете! За да продължите напред, трябва да преосмислите миналото и себе си!“

Новият брой на ЛИК, посветен на терапевтичната сила на изкуството ще бъде представен на предстоящите празници на изкуствата „Аполония” в Созопол (в Художествената галерия на 4 септември от 11 часа).

ЛИК може да бъде купен от днес в пунктовете за вестници и списания в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!