Крум Родригес е номиниран за награда на Американската асоциация на кинооператорите

OFFNews 16 януари 2024 в 15:43 1262 0

Крум Родригес е номиниран за награда на Американската асоциация на кинооператорите

Снимка Скрийншот

Крум Родригес е номиниран за награда на Американската асоциация на кинооператорите

Крум Родригес е сред номинираните за тазгодишните награди на Американското дружество на кинооператорите (American Society of Cinematographers, ASC), съобщи сайтът на организацията и НФЦ.

Това стана известно, след като Американското дружество на кинооператорите разкри номинациите си за наградата за изключителни постижения за 2024 г. в категориите игрален, документален, телевизионен и музикален филм.

Крум Родригес е кинооператор, роден в София през 1977 г., чиято майка е българка, а баща му е колумбиец.

Кинооператорът ще се състезава в категорията “Спотлайт”, където освен него са номинирани Ерик Бранко за филма Story Ave и Уорик Торнтън за The New Boy.

Родригес е номиниран за операторската си работа във филма Citizen Saint („Гражданинът светец“). Това е българо-грузинска продукция с режисьор Тинатин Кайришвили. Филмът бе включен като официална кандидатура на Грузия за категорията “Най-добър международен игрален филм” на 96-ите награди “Оскар” през 2024 г.

Сюжетът е за статуя на светец с кръст в миньорски град в Грузия, която внезапно изчезва. Когато се появява мистериозен непознат, суеверните жители вярват, че светецът е сред тях.

Признанието за операторското майсторство на Родригес в тази лента всъщност е поредно – преди това през ноември той беше отличен с награда на Asia Pacific Screen Awards в Бризбейн, Австралия, както и с приза Best Cinematography на Asian World Film Festival в Лос Анджелис, САЩ.

Крум Родригес е добре познат на професионалните кинодейци и на зрителите у нас. Той е снимал редица известни филми като “Цветът на хамелеона”, “Войвода”, “Бащата”, “Слава”, "Майка", “Островът на сините птици”, “В името на бог Ръгби” и др.

Носителите на наградите на Американското дружество на кинооператорите ще бъдат обявени по време на 38-ата церемония по връчване на годишните награди на дружеството на 3 март 2024 г. в хотел “Хилтън” в Бевърли Хилс, Калифорния. Събитието ще бъде предавано на живо по целия свят на адрес theasc.com.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика