Кои филми ще се борят за наградата Лукс

Филмите финалисти за наградата на Европейския парламент за представят силни женски образи

ОFFNews Последна промяна на 25 юли 2018 в 14:33 1890 0

Трите филма, които ще си оспорват тази година наградата „Лукс“ на Европейския парламент, са „Стикс“, „Другата страна на всичко“ и „Жена на война“.

Филмите-финалисти бяха обявени на пресконференция на 24 юли в Рим, а общото между селектираните заглавия е присъствието на силни женски образи в тях.

„Другата страна на всичко“ (Druga strana svega) е документален филм на сръбската режисьорка Мила Турайлич, който свързва историята на цяла държава със съдбата на едно семейство и поставя въпроса за отговорността на всяко поколение за бъдещето.

„Жена на война“ (Kona fer í stríð) на исландския режисьор Бенедикт Ерлингсон е забавен филм за музикална учителка, която е и запалена екологична активистка. Докато планира най-смелата си инициатива, тя научава, че нейната молба за осиновяване на дете от Украйна е одобрена.

„Стикс“ (Styx) на австрийския режисьор Волфганг Фишер е майсторска алегория на нашето противоречиво отношение към бежанците. Героинята отплава на мечтана морска ваканция, но след буря се оказва близо до плавателен съд, пълен с бедстващи хора. Бреговата охрана й нарежда да не се меси, но нейната съвест й казва друго.

Филмът победител ще бъде избран от членовете на ЕП и обявен по време на пленарната сесия на 14 ноември в Страсбург. 

Всички новини
Най-четени Най-нови