Книжовната съкровищница на България отчита ръст на нови читатели за първата половина на 2019

OFFNews 15 август 2019 в 13:51 2160 0

Снимка nationallibrary.bg

Продължава тенденцията от 2018 г. към увеличаване броя на регистрираните читатели в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”(НБКМ). През 2018 г. читателските посещения са близо13 000, а за 2017 са малко над 9 000, т. е. Ръстът на читателите ползвали библиотеката на място е над 36 на сто. Само за първото полугодие на 2019 година, регистрираните читатели са вече 13 459, а посещенията в читалните на библиотеката са 32 896.

„Отбелязваме сериозно увеличаване на читателите използвали библиотеката на място. Тази устойчива положителна тенденция сe дължи на разширения обхват на предоставените услуги и възможността посетителите да се докоснат до богатото книжовно наследство съхранявано в библиотеката. В този процес съществена роля имат и предоставяните виртуални услуги”, каза доц. Красимира Александрова директор на НБКМ.

Обновен е интерфейсът на софтуера за споделяне на съдържание от Дигиталната библиотека, като е разширен езиковият обхват – на български, на английски език и на арабски език за ориенталските документи. Библиотеката предоставя на ползвателите си девет пълнотекстови електронни бази данни: Колекции на издателствата Alexander Street; East View; Ebsco; Emerald; Gale Virtual Reference Library; Sciencedirect; Scopus; Isi Web Of Knowledge.

В края на август група експерти ръководени от директора на НБКМ ще участва в срещата на директорите на Националните библиотки CDNL в Атина, а годишната сесия на националните библиотеки в Югоизточна Европа (SEENL) ще бъде домакинствана от българската национална библиотека през октомври 2019-та.

За НБКМ август месец традиционно е период, в който работещите в библиотека заедно с доброволци, вършат дейности, които не могат да се изпълняват в останалото време на годината. Тече ежегодна проверка на фондовете, подреждане на книгохранилищата и обезпрашаване на документи, както и дейности по превенция на колекциите по системата "Аноксия".
НБКМ ще отвори врати за своите потребители на 2-ри септември, понеделник. Очаквайте в есенния Културен календар на националната библиотека стойностни и вълнуващи събития в зала "История на книгата“ и „Класна стая в библиотеката”, за които сме поканили творци от България, Ирак, Турция.

Следете сайта на НБКМ http://nationallibrary.bg/wp/ и очаквайте приятни изненади.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови