Камбанен звън, коронация и още изненади на операта на открито

OFFNews 24 юни 2014 в 17:48 2419 0

Много изненади чакат публиката на оперния спектакъл „Борис Годунов“, който ще се проведе пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ на 27, 28, 29 юни, 3 и 4 юли от 21.00 ч.

На сцената с размери 50 на 36, 5 метра зрителите ще се насладят на декорите от живи брези, православни икони, огромни релси, обагрени в червено, разпънатата карта на Русия по времето на цар Борис Годунов и т.н.

„С тази постановка на „Борис Годунов“ ние построихме нов олтар на операта – пред храма „Св. Александър Невски“, коментира Маестро Пламен Карталов.

Той разкри, че сцената с коронацията на Борис Годунов ще започне от притвора на „Св. Александър Невски“. Вмъкнат е епизод, който не съществува в оригиналното либрето – Борис Годунов ще бъде коронован пред народа от патриарх Йов, чиято роля ще изпълни известният актьор Стоян Алексиев. В сюжетната линия е вграден и автентичният звън на камбаните на храма „Св. Александър Невски“, 90-годишнината от чието освещаване отбелязваме през тази година.

Финалът на представлението също ще е различен – възшествие през храма ще замести смърта на починалия от мъка руски владетел

Началото на представленията ще бъде давано от монах с клепало. Но преди да са прозвучали първите акорди, публиката ще слуша гласа на Борис Христов с уникалните му песнопения.

Премиерата е посветена на неговата 100-годишнина, както и на 85-годишнината от рождението на Николай Гяуров и в памет на Никола Гюзелев.

В постановката е използвана първата оригинална версия на операта от 1869 г., отхвърлена навремето от имперската цензура.

Специално за спектакъла градският транспорт ще работи до 01:30 часа след полунощ.

Входът за публиката ще бъде откъм църквата „Света София”.

За продажбата на билети ще работят две каси – срещу църквата „Света София” и откъм Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови