Изложба на уникална дървена икона само на 7 ноември

OFFNews 06 ноември 2014 в 11:42 3926 0

Уникалната дървена икона.
Уникалната дървена икона.

Този петък, на 7 ноември, между 19:00 и 21:00 часа в галерия "Червената точка" ще бъде изложена уникалната дървена икона "Архангели".

В навечерието на Архангеловден посетителите ще мога да видят за пръв път изцяло ръчно резбованата творба на самобитния майстор Симеон Шопов-Леков, посветена на ангелите.

С размери 93 на 73 см., дърворезбата е вдъхновена от оригинална руска икона и е без аналог в българската иконография. В продължение на 10 месеца авторът й смесва символи от различни периоди и религии, а миниатюрните фигури са изработени само с японски макетен нож. Всичко това превръща иконата с името „Архангели“ в уникално произведение. Сцени от следващата творба на автора също ще бъдат представени на събитието.

Иконата изразява небесната йерархия на ангелите. В горния край са шестокрилите серафими, оградили Иисус под небесен купол. Цялата композицията е архитектурен феномен, който завършва със съсловието на Архангелите, на които принадлежи функцията на откровението. Колоните и пирамидалните сглобки показват християнския Кръст във всичките му познати форми, както и развитието на християнската символика от рибата до църковните камбани.

„Архангелите“ е част от цялостен проект „Нишата на светлините”, който цели да популяризира едно от най-традиционните изкуства на България - ювелирната дърворезба. Продажбата на иконата ще осигури развитието на проекта и освен това ще постави началото на интернет платформа, където съвременните майстори на дърворезбата да се представят и споделят свои проекти.

Симеон Шопов – Леков е роден на 16 юни 1969 г. в София. Той се е посветил на дърворезбата от 20 години, въпреки че не е изучавал професионално техники на дървообработване и резба. Предпочитаният материал, с който работи, е липа, а творбите му са изцяло ръчно изработени.

Характерна за Симеон е личната интерпретация на религиозни символи и техните взаимовръзки. Стилът му няма аналог в историята на дърворезбата и е трудно да бъде класифициран като изцяло религиозно или изцяло светско изкуство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews