Избраха Слава Иванова за директор на "българския Лувър"

ОFFNews 16 януари 2015 в 13:40 8160 0

Слава Иванова.
Слава Иванова.

Министърът на културата Вежди Рашидов назначи Слава Иванова за директор на Съвременния музеен център в кв. „500”, известен като "българския Лувър".

Тя ще заема поста до обявяването на конкурс за него.

Председател на Художествения съвет на новия музей ще бъде акад. Светлин Русев.

Слава Иванова беше директор на Националната художествена галерия в периода 2009 - 2013 г. Тя ще има двама заместници – изкуствоведите Яра Бубнова и Бистра Рангелова.

Слава Иванова е родена на 8.06. 1957 г. Завършила е 114-та английска езикова гимназия. Магистър по история на изкуството във ВИИИ „Н. Павлович“. Владее английски и руски език.

В периода 1987 - 1990 г. е редовен аспирант в Института за изучаване на изкуството – БАН. От 1990 г. работи като уредник в Националната художествена галерия. През 1995 г. специализира мениджмънт на музеи и галерии в City University, Лондон, по линия на Британския съвет. От 1996 г. е главен уредник на отдел „Съвременно българско изкуство“ в НХГ.

В края на 2009 г. e назначена за директор на НХГ. В периода 2009-2011 г. тя ръководи екипа на галерията, завършил успешно първата фаза на проект BG0051 „Преустройство и реконструкция на сградата на Софийски Арсенал в Музей на съвременното изкуство“.

През 2011 г. тя работи и за откриването на нов филиал на НХГ в София, представящ изкуството от епохата на социализма със скулптурна експозиция на открито.

Под нейно ръководство в Националната художествена галерия са уредени и ретроспективни юбилейни изложби на художници като Владимир Димитров – Майстора, Никола Танев, Захари Зограф, Георги Баев. Представителни експозиции на българското изкуство НХГ показва в Брюксел, Черна гора, Париж, Солун. В залите на галерията гостуват и изложби на майстори на модерното и съвременното изкуство от Франция, Великобритания, Япония, Р. Корея, Унгария, Турция.

През лятото на 2013 г. тя е наградена с орден за изкуство и литература на Министерството на културата и комуникациите на Република Франция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови