Иван Добчев поставя „Възвишение” в Пловдив

Бистра Величкова 10 април 2013 в 15:30 3434 0

"Възвишение" на Милен Русков на сцената в Пловдив

Режисьорът Иван Добчев поставя романа „Възвишение” на Милен Русков на сцената на Дараматичния театър в Пловдив. Драматург на пиесата е Александър Секулов. Репетициите вече започнаха.

Романът на Милен Русков беше обявен за една от най-добрите български творби в последните години. Очаква се и драматизацията да има голям успех.

Актьорите за спектакъла са избрани чрез кастинг. В главната роля ще се влезе, станалият известен от сериала „Стъклен дом“ - Бойко Кръстанов. Ще участва и друг любимец на българската публика - актьорът Асен Блатечки. В ролята на Шуменеца ще влезе Ивайло Христов. В пиесата участват и други пловдивски актьори – Петър Тосков, Христо Пъдев, Троян Гогов, Симеон Алексиев, Краси Доков и др. В дамския състав на пиесата ще видим Русалина Чапликова, Елана Кабасакалова, Радина Думанян и др.

Проф. Иван Добчев е роден през 1947 г. в Харманли. Завършил е режисура във ВИТИЗ в класа на проф. Енчо Халачев. През 1988 г.  заедно с Маргарита Младенова основават Театрална работилница "Сфумато", където работи и до днес.

Александър Секулов, който ще бъде драматург на постановката по романа "Възвишение", е ключова фигура в Пловдив. Той е създател на емблематичните заведения "Конюшните на царя" и "Петното" в Пловдив, както и "Петното на Роршах" в София. Автор е на поезия, проза и драматургия. Автор е на книгите „Островът“, „Господ слезе в Атина“, „Карти и географии“ и др. Отскоро е и драматург на Драматичен театър - Пловдив.

Милен Русков е писател и преводач от английски език. Роден е през 1989 г. в Бургас. Завършва Българска филология в Софийския университет. Трите му издадени романа „Джобна енциклопедия на мистериите“ (2004 г.), „Захвърлен в природата” (2008 г.), „Възвишение” (2011 г.), засягат основно късносредновековната и ранномодерна западноевропейска култура, както и Българското Възраждане и фигурите от национално-освободителното движение. Романът „Възвишение“ получи награда та„Златен век” на Министерство на културата (2012), както и Национална награда за литература "Христо Г. Данов" (2012).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!