Юн Фосе печели Нобеловата награда за литература

Мая Младенова 05 октомври 2023 в 14:59 2105 0

Юн Фосе

Снимка Интернет страница на Нобеловия комитет

Юн Фосе

Нобеловата награда за литература за 2023 година бе присъдена на норвежкия писател Юн Фосе. Нобеловият комитет го награди заради "неговите иновативни пиеси и проза, които дават глас на неизречимото".

"Огромното му творчество, написано на езика нюношк (една от двете официални норми на норвежкия език, б.а.) и простиращо се в разнообразни жанрове, е богатство от пиеси, романи, стихосбирки, есета, детски книги и преводи.  Въпреки че днес е един от най-изпълняваните драматурзи в света, той получава все по-голямо признание и за своята проза", пишат от Нобеловия комитет.

У нас Юн Фосе е издаван от издателство "Лист".

Юн Фосе е роден през 1959 г. в град Хаугесун, на западния бряг на Норвегия. Автор е на над 30 книги (романи, разкази, поезия, есета, детски истории) и на 28 театрални пиеси.

Ето още как го представя Нобеловият комитет:
Дебютният му роман "Raudt, svart" от 1983 г., колкото бунтарски, толкова и емоционално суров, засяга темата за самоубийството и в много отношения задава тона на по-късните му творби.

Европейският пробив на Фосе като драматург идва с парижката постановка на Клод Режи от 1999 г. на пиесата му Nokon kjem til å komme (1996; Някой ще дойде, 2002). Дори в тази ранна пиеса, с темите за страшното очакване и осакатяващата ревност, уникалността на Фосе е напълно очевидна. С радикалното си намаляване на езика и драматичното действие той изразява най-силните човешки емоции на тревога и безсилие с най-прости ежедневни термини. Благодарение на тази способност да внушава загубата на ориентация у човека и как това парадоксално може да осигури достъп до по-дълбоко преживяване, близко до божественото, той е смятан за основен новатор в съвременния театър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика