'Импулс и светлина' е мотото на 'София хартиен арт фест 2020'

OFFNews 07 юли 2020 в 11:40 3074 0

Anna Boyadjieva,White Structure in the Space
Anna Boyadjieva, White Structure in the Space

"Импулс и светлина" е мотото на 10-ото биенале за хартиено изкуство "София хартиен арт фест 2020". Това съобщиха от Националната художествена галерия (НХГ), домакин на събитието от 9 юли до 20 септември.

Създаденото от фондация "Аматерас" биенале е двукратен носител на Европейския лейбъл за иновация и привлича хиляди почитатели и артисти от цял свят.

Посланието на изложбата, която ще бъде подредена в "Квадрат 500", е чрез изкуството да донесе светлина във време на духовно и физическо изпитание.

В произведението "Въздишащ обект" на Йоахим Чахер от Германия се отправя предупреждение за дишащата планета, която въздъхва, почивайки си от нас. Инсталацията "Живи структури" на Верена Фрейдрих (Германия) привличаща с перфектната си геометрия и е в контраст с аморфните "Бели структури" на Анна Бояджиева. И двете инсталации изграждат своеобразни вселени и внушават усещането за игра в пространството, където отраженията и сенките завладяват със своята ефирност, разказват от НХГ.

Космичната стилистика и докосване до бъдещето е дискретно представено в "Жива кутия" на Ийонага Такахиро от Япония. В синхрон с тях е и инсталацията на Вибеке Дамсгаард от Норвегия, чиито нежни произведения с елегантни форми са сякаш изтъкани от мъгла. Инсталациите на Даниела Тодорова "Пътят на познанието" и "Звук от небето" разхождат във времето с древни послания от нашите предци. Хане Фрей Хюсо от Норвегия приканва да надникнем в света на приказките и сънищата с произведението си "Сумнамбул", а Мила Стоева с инсталацията "Облаци" създава илюзията за космичните светлини при пътувания в небесата.

"София хартиен арт фест" е част от календара с културните събития на Столичната община.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови