"Хамлет" на Явор Гърдев победител на тазгодишните награди "Аскеер"

Вероника Шербанова 24 май 2013 в 11:21 2403 0

"Хамлет" на Явор Гърдев е големият победител на наградите "Аскеер 2013"

Големият победител на тазгодишните награди „Аскеер“ е „Хамлет“ на режисьора Явор Гърдев.

Нетрадиционният прочит на Уилям Шекспир спечели отличия за представление, за режисура, за сценография на Даниела Олег Ляхова, Никола Тороманов и Венелин Шурелов и за главна мъжка роля на Леонид Йовчев.

В категорията за най-добро представление „Хамлет“ се пребори с постановките „Търси се клоун“ на Ивайло Христов и авторския спектакъл „Майките“ на Неда Соколовска.

За приза за главна мъжка роля пък Леонид Йовчев се пребори с Марин Янев („Търси се клоун“) и Герасим Георгиев – Геро („Господин Балкански“).

„Аскеер“ за главна женска роля получи Илка Зафирова за ролята си на Елизабет Лоу в постановката на Зорница София „Когато дъждът спря да вали“.

Призът за изгряваща звезда получи Димитър Живков за ролите на г-н Димитров, Здравко, Бабата, Взводния, Снайпера, Анна, Йоцко, Веси, Баце Мише, Спас Певеца, Стрина Милетка в авторския моноспектакъл "Живак".

Отличена в категорията поддържаща женска роля беше отличена Станка Калчева за ролята на Корделия Егерман в постановката „Часът на вълците“ на Десислава Шпатова.

Атанас Атанасов получи приза за поддържаща мъжка роля за ролята си на Труман в „Хората от Оз“ на Галин Стоев.

Наградата за костюми получи Юлиян Табаков за „Идиот 2012“ на Десислава Шпатова, а в категорията за музика беше отличен Антоний Дончев за „Ричард III” на Стефан Москов.

С приза за съвременна българска драматургия беше отличена пиесата „Терапевтът“ на Елена Алексиева.

„Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство получи актрисата Емилия Радева. Специалната награда почетен „Аскеер“ за творческа чест и принос в развитието на театралното изкуство беше присъдена на проф. дфн Александър Шурбанов за преводите му на „Хамлет“, „Отело“, „Крал Лир“ и „Макбет“ на Уилям Шекспир.

Церемонията по връчването на наградите за театрално изкуство „Аскеер“ се проведе по традиция на сцената на театъра на Българската армия.

С избрани кадри от най-запомнящите се театрални и филмови роли беше почетена паметта на Тодор Колев, Георги Калоянчев, Младен Киселов и Чочо Попйорданов.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови