Греди Асса откри изложбата си ''Пътувания'' по случай 70-ия си рожден ден пред политици и приятели

Сред гостите бяха Илияна Йотова, Кръстю Кръстев, Йорданка Фандъкова, Мирослав Боршош

OFFNews 28 февруари 2024 в 11:09 1253 0

Картините на Греди Асса

Снимка Личен архив

Картините на Греди Асса

Благодаря, че сте тук. Да повървим заедно. С тези думи Греди Асса откри изложбата „Пътувания“ тази вечер в Софийската градска художествена галерия. С ретроспективната експозиция художникът отбелязва своя 70-и рожден ден.

”Тази одисея ме превърна в номад. Вярвах в илюзията, че когато опознаеш света, ще намериш себе си. А открих изкуството и страстта на цвета и линиите. В мълчаливия диалог пред статива още веднъж припознах водещия художник с коригираната оптика от места и събития”, каза Греди Асса. Изложбата “Пътувания” е отправна точка и към вас - публиката, допълни той. “По пътя си срещнах хора - планети, учители - легенди, жреци на прозрението и на духовните пространства. Художници - законодатели на изкуството. Тези личности бяха моите посоки, компасът на вътрешните ми състояния, грешки и успехи”, каза още художникът.

Аделина Филева, директор на Софийската градска художествена галерия, каза, че изложбата е важна не само за художника, но и за ръководената от нея институция. “За нас е от голямо значение, защото през кураторския проект на Иво Милев и неговото творчество, ние можем да направим една разходка през годините и през не една държава, град. Да се срещнем с всичко това, което ни заобикаля в нашия свят, на нашата планета Земя”, каза тя.

Мирослав Боршош разказа „как може да обичаш художника като човек. Как може да обичаш Греди. Не е никак трудно“, обясни той. По думите му, разговорите с Греди Асса са пътешествия, преживяванията с него са пътешествия. Преди няколко дни си говорели и художникът казал, че много ясно прави разлика между хората, които пътуват и които пътешестват. „Това са много различни хора“, казал Асса. А Мирослав Боршош обясни тази вечер, че рядко се срещат хора като Греди Асса.

Кураторът Иво Милев каза, че изложбата е отнела много ползотворно време, в което спечелил един приятел. Една подобна изложба отнема много време и енергията на много хора. Аз съм само малка част от това нещо, обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика