Гледайте култовия "Сатанинско танго" само днес в Дома на киното

OFFNews 06 март 2016 в 12:48 4711 0

Кадър от филма.

Днес имате възможност да гледате един от най-важните филми в съвременната история на киното - "Сатанинско танго", на унгарския режисьор Бела Тар, съобщиха от СФФ.

Този удивителен филм в 3 части с обща продължителност 7 часа и половина е смятан от корифеи на киното като Мартин Скорсезе за абсолютен шедьовър, пише лично директорът на феста Стефан Китанов.

"Сатанинско танго" има една-единствена ексклузивна прожекция на София Филм Фест в навечерието на гостуванетона гения на световното кино Бела Тар - днес, от 15:00 в Дома на киното. Филмът ще се прожектира от 35 мм.

Над шедьовъра „Сатанинско танго” Бела Тар работи цели седем години, за да се появи на екран през 1994 година. За Сюзан Зонтаг творбите на унгареца са сред шедьоврите на последните двайсет години, той е „спасител” на съвременното кино и лично тя би гледала с удоволствие „Сатанинско танго” поне веднъж годишно. Филмът е създаден по едноименния роман на Ласло Краснахоркаи, с когото унгарският режисьор работи първо над „Проклятие” (1988), а през 2000 г. по книгата му „Меланхолия на съпротивата” снима и „Веркмайстерови хармонии”. Резултатът е „мрачна, протоевангелска поезия и меланхолична притча, единствена по рода си в съвременното кино”.

Историята е ситуирана в скован от студ и мъгла унгарски провинциален град. В откриващия двайсеминутен кадър разказвачът Януш Валушка илюстрира нагледно в една кръчма какво представлява слънчевата система, поставяйки посетителите ѝ в ролята на планетите. Прелюдията е към основния конфликт – гостуването на мистериозен цирк. Хора от различни места се стичат на главния площад около цирковата шатра, за да видят атракцията – трупът на огромен кит.

„Аз не съм философ и не бих искал да изглеждам такъв във филмите си, казва Бела Тар. - Никога не мисля за теоретични неща по време на работа... Просто исках да направя "Веркмайстерови хармонии", филм за един човек, който обикаля някаква местност и вижда един кит.”

Самият Бела Тар ще гостува на СФФ, където ще получи Наградата на София за приноса си към изкуството на киното.

Призът ще му бъде връчен от генералния секретар на международната асоциация на филмовата критика ФИПРЕССИ Клаус Едер на специална вечер, посветена на 90-годишнината на организацията, на 12 март в Дома на киното. Също така ще имате възможност да вземете автограф и да зададете вашия въпрос на кино легендата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови