Георги Мамалев ще играе Ричард III в Народния театър

Бистра Величкова 21 ноември 2012 в 13:09 4135 2

Народен театър
Народен театър "Иван Вазов"

Започнаха репетициите на постановката „Ричард III” от Уилям Шекспир. Спектакълът е на гост-режисьора на Народния театър Стефан (Теди) Москов. Премиерата се очаква на 20 февруари 2013 г.

Освен по текст на Шекспир, той ще се играе и по мотиви от пиесата „Образ и подобие” от Йордан Радичков. Тя ще бъде представена във втората част на "Ричард III".

В главната роля на Ричард III ще влезе Георги Мамалев. В ролята на брата му Крал Едуард ще бъде Владимир Карамазов. Йосиф Шамли ще играе Джордж Кларънс – третия брат.

Други по-известни имена от актьорския състав на пиесата са Валентин Ганев, Параскева Джукелова, Жорета Николова, Юрий Ангелов и др.

Смята се, че шекспировата пиеса, посветена на английския крал Ричард III (царувал от 1483 до 1485 година) е една от причините образът на краля да има мрачна слава. В пиесата той е представен като аморално чудовище. Приписват му се убийствата на брат му Кларънс и племенниците му Едуард V и Ричард. Въпреки това, през краткото си управление, той успява да прояви качества на добър администратор, законодател и държавник. Има усет за силния търговски потенциал на Англия. Също така подкрепя музиката и архитектурата.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!