Ексклузивно От четвъртък навсякъде на закрито само със зелен сертификат

Георги Мамалев ще играе Ричард III в Народния театър

Последна промяна на 21 ноември 2012 в 13:09 3611 2

Народен театър

Започнаха репетициите на постановката „Ричард III” от Уилям Шекспир. Спектакълът е на гост-режисьора на Народния театър Стефан (Теди) Москов. Премиерата се очаква на 20 февруари 2013 г.

Освен по текст на Шекспир, той ще се играе и по мотиви от пиесата „Образ и подобие” от Йордан Радичков. Тя ще бъде представена във втората част на "Ричард III".

В главната роля на Ричард III ще влезе Георги Мамалев. В ролята на брата му Крал Едуард ще бъде Владимир Карамазов. Йосиф Шамли ще играе Джордж Кларънс – третия брат.

Други по-известни имена от актьорския състав на пиесата са Валентин Ганев, Параскева Джукелова, Жорета Николова, Юрий Ангелов и др.

Смята се, че шекспировата пиеса, посветена на английския крал Ричард III (царувал от 1483 до 1485 година) е една от причините образът на краля да има мрачна слава. В пиесата той е представен като аморално чудовище. Приписват му се убийствата на брат му Кларънс и племенниците му Едуард V и Ричард. Въпреки това, през краткото си управление, той успява да прояви качества на добър администратор, законодател и държавник. Има усет за силния търговски потенциал на Англия. Също така подкрепя музиката и архитектурата.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.11 2012 в 23:52

да полудее човек
какво общо може да има между радичков и шекспир
и не се пише 'джорд' а джордж

21.11 2012 в 17:11

Ужас. Гледах "Сирано" на Москов и смятам, че режисьорът напълно се е изчерпал. Той не обича класически текстове, не умее да се справя с тях. Не е и единствен в България с този проблем. А Мамалев като Ричард... е, не, не вярвам да се справи като Иън МакКелън. После - не беше ли съвсем скоро поставен един "Ричард III" в Народния? На Марков, ако не бъркам. Пак не особено успешен, актьорите крещяха безпомощно. Да не говоря за Гърдевите злощастни опити. Може би на горкия Уил Шекспир му се полага малко отдих от опити за побългаряване. Режисьори и актьори могат да погледат повечко британски филми, пък тогава да си правят експерименти.