ФСБ: Концерт като нашия никога не е правен

Владимир Йончев 11 април 2012 в 19:37 2549 0

Румен Бояджиев, Иван Лечев (в дъното) от ФСБ и водещият Емо Братанов в студиото на OFFRoad Radio. Снимка: Сергей Антонов
Румен Бояджиев, Иван Лечев (в дъното) от ФСБ и водещият Емо Братанов в студиото на OFFRoad Radio. Снимка: Сергей Антонов

Концерт като на нашия никога не е правен като концепция. А като мащаб никога повече няма да бъде направен в България. Който го види, ще му остане спомен за цял живот.

Така Румен Бояджиев описва грандиозния концерт на ФСБ, който безбройните фенове на легендарната група очакват на 20 април в НДК. В Студиото на OFFRoad Radio Румен Бояджиев и Иван Лечев от ФСБ разказват на водещия на "Музикална кутия" Емил Братанов какви са плановете за концерта и как се стигна до него.

Всички подобни концерти досега са били за група и оркестър. Групата си свири нейния рок, а симфоничния оркестър й приглася. Ние ще направим нещо съвсем друго. Може и някога някой да го е правил, но аз поне не съм чувал, коментира Румен Бояджиев. ФСБ ще станат част от оркестъра, той ще е центърът на всичко. Музиката на ФСБ ще се изсвири в съвършено нов аранжимент, в който музикантите ще са част от филхармонията.

Партитурите са написани за оркестър от 85 души. Те не могат да се преправят за камерен оркестър, който да ни приглася. Иван Лечев ще седне при другите цигулари и ще свири заедно с тях, но с неговата си електронна цигулка.

Проектът е толкова мащабен, на сцената ще има 120 души. Не вярвам някога в България да се повтори нещо подобно, коментира Румен Бояджиев.

Как се стигна дотам? Ето разказа на легендарния музикант:

Цялата работа тръгна от едно наше събиране след 20 години мълчание. Когато ни приеха в Европейския съюз, БНТ ни помоли да организирам един концерт под звездите, на площад "Батенберг". Когато го направихме, видяхме че не свирим лошо. Хората се променят за година две, а какво остава за 20 години. Бяхме тръгнали по различни пътища, бяхме си сменили професиите. Тогава се видяхме един друг след толкова години и разбрахме, че още можем да свирим и можем да правим нещо добро и стойностно.

Видяхме 50 000 души да пеят нашите песни. Това беше знак, че има смисъл да продължаваме. Тогава се постави началото на новото ФСБ, от което останахме трима. Тези 50 хил. души на площада с децата на раменете си бяха от всички поколения и се радваха на това, което правим. Това ни накара да повярваме отново в себе си и че има смисъл в това, което правим.

Тук можете да чуете пълният запис с ФСБ, а тези които предпочитат да чуят само интервюто, могат да го направят в част първа, втора и трета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови