Филмът "Aга" даде старт на 22-рото издание на София филм фест

OFFNews 08 март 2018 в 09:24 2658 0

Кадър от филма "Ага"

Българският филм "Ага" на режисьора Милко Лазаров откри 22-рото издание на София филм фест. 

В тазгодишното издание на фестивала участват около 200 филма, а в рамките на фестивала у нас ще пристигнат около 300 гости, сред които режисьорите Вим Вендерс, Ейбъл Ферара, Шон Бейкър и Милчо Манчевски.

В СФФ тази година участват близо 50 български филма. Зрителите ще могат да се насладят и на друг филм с българско участие, който постигнал огромен успех - наградения със "Златна мечка" на тазгодишното "Берлинале" филм с участието на Ирмена Чичикова "Не ме докосвай". 

В рамките на фестивала зрителите ще могат да видят още десетки номинирани за "Оскар" и "Златен глобус" филми, лауреати от Кан и от най-престижните световни филмови фестивали.

Тазгодишното издание ще е уникално и заради големия брой филми на спортна тематика, които са включени в програмата. Причината за това е титлата на София "Европейска столица на спорта". Сред тези филми са американският „Аз, Тоня“ на режисьора Крейг Гилеспи, „Българският лъв“ на режисьора Александър Хамбир, „Дейвид Милър – сам срещу часовника“ на режисьора Финли Претсел и други.

В съзвучие със спортната тематика София филм фест е посланик и на международната инициатива The Ball (Топката). Тя е футболният еквивалент на олимпийския огън. От 2002 до днес, на всеки четири години, Топката стартира с първи шут от Лондон, обикаля европейските държави и стига до откриващата церемония на Световното първенство по футбол - тази година това е Русия.

Политици, футболисти и популярни личности подписват Топката. Участниците в откриването на тазгодишния София филм фест също подписаха Топката, а зрителите също бяха поканени да го направят, като условието е първо да ударят топката с глава. Тя ще бъде отново в България през май. 

Очаква се тази година върху Топката подписите си да сложат около 20 000 души от 15 страни. 

На сцената излязоха и момичета, трениращи футбол, които увериха, че женският футбол определено има бъдеще у нас, но се нуждае и от подкрепа. 

На откриването на СФФ легендарният режисьор Роман Балаян получи Наградата на София за цялостен принос към изкуството. 

"Вероятно има и по-достойни от мен да получат тази награда, но има една руска поговорка, която гласи: "Дават ли ти - вземай, гонят ли те - бягай", каза Балаян, приемайки наградата.

В рамките на София филм фест Балаян ще представи пред българската публика и своя шедьовър „Полети насън и наяве“ на специална прожекция на 8 март от 18.30 в Дома на киното.

В деня на откриването на фестивала зрителите имаха възможността да се насладят на емоционалния филм "Ага". Това е първият български филм, който е избран да закрие престижния фестивал "Берлинале". 

"Тъмата си тръгва от родината ни. Неуките си отиват. Идва пролет", коментира режисьорът Милко Лазаров след края на филма. На сцената излязоха и всички, работили по лентата, които получиха овации на крака от пълната Зала 1 на НДК. 

Снимки: София филм фест

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови