Филм на български аниматор със световна премиера на Берлинале

ОFFNews 13 януари 2016 в 17:31 4297 0

Кадър от "Ваяша".

„Сляпата Вайша“ – най-новият филм на световно известния български аниматор Теодор Ушев ще направи своята премиера по време на един от най- престижните кинофестивали – Берлинале през февруари т.г.

Филмът на Ушев е включен в състезателната програма за късометражни филми "Generation" на авторитетния форум в Берлин, стана ясно днес, когато фестивалът обяви филмите, селектирани да участват в официалната надпревара тази година.

„Сляпата Вайша“ е късометражна анимация по адаптиран сценарий на едноименния разказ на Георги Господинов от сборника „И други истории“. 6-минутната анимация разказва историята на Вайша – момиче, обречено цял живот да остане незрящо за настоящето, раздвоена между миналото, в което гледа с едното си око и бъдещето, видимо за нея с другото.

Зад проекта стои френската телевизия АРТЕ, която се свързва в края на 2014 година с Ушев с предложение да продуцира филма. Най-популярната европейска медиа за изкуство и култура ще излъчи ексклузивно готовата анимация през пролетта на 2016. Продуцент заедно с АРТЕ е и Националният филмов борд на Канада (NFB), с който Теодор Ушев работи от години.

„Сляпата Вайша“ ще бъде един от първите филми в света с добавена реалност", съобщи още миналата година Ушев. В момента се завършва и версия на анимацията, в която се използва новаторската технология Окулус рифт (Oculus Rift), набираща все по-голяма популярност.

Новата технология позволява проектирането на образите да се осъществява не само върху екрана, но и навсякъде около зрителя с помощта на стереоскопични очила Окулус Рифт, което прави възможно той да вижда и допълнителна компютърно симулирана реалност или среда около себе си.

Тази година 66-тото издание на кинофестивала Берлинале ще се проведе 11 до 21 февруари, а председател на журито ще бъде трикратната носителка на „Оскар" Мерил Стрийп.

Теодор Ушев е роден през 1968 г. в Кюстендил и работи в областта на съвременното визуално изкуство. Той е аниматор и автор на късометражни филми, а от 1999 г. живее в Монреал, Канада.

Работи за Националния филмов борд на Канада и е носител на над 120 престижни международни награди през последните 10 години с филмите си "Tower Bawer" /2005/, "Drux Flux" (2006), "Човекът, който чакаше" (2007) по текст на Кафка, музикалният "Демони" (2012).

През 2010 г. анимацията му "Дневниците на Липсет" бе канадското предложение за Оскар. След 3 номинации за Канадските филмови награди през 2011-та печели тяхната златна статуетка "Джини". През 2014-та лентата му "Глория Виктория" бе номинирана в челната десятка на "Оскар" 2014. Преподава и провежда майсторски класове в над 20 университета и фестивали по света. През май 2014 г. в Канада излиза книгата „Тъмното огледало“, посветена на Ушев.
Последният му музикален филм "Sonambulo" (2015) е показан на над 90 фестивала по света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!