Фестивалът 'Бъдинъ' отново среща посетителите му със славното ни минало

OFFNews Последна промяна на 20 август 2019 в 14:00 1483 0

Снимка БНР

За седма поредна година на 24-25 август Видин ще бъде домакин на фестивала „БъдинЪ“ в крепостта Баба Вида. Събитието е насочено към средновековното минало, когато ролята на видинските владетели нараства, а Видин става център на царство, съобщава агенция „Фокус“.

Тазгодишното издание на фестивала ще впечатли посетителите с демонстрации на занаяти, характерни за периода, с военната екипировка и тактика, използвани по време на честите битки тогава. Ще могат да се дегустират средновековни напитки, ще бъде показано как се изработват лъкове и стрели, как се секат монети и ще се слуша средновековна музика.

По време на вечерния спектакъл първата вечер атмосферата ще е наситена с танци, дуели, ще прехвърчат огнени искри.

Групата за исторически възстановки „Първи италийски легион“ ще покаже значимостта на историческите събития. Целта е да се постигне образователен и емоционален ефект както за посетителите, така и за участниците. Автентичността на мястото допълнително засилва връзката минало-настояще и предизвиква интерес към историята.

За доброто настроение и спазването на традициите се организира и дегустация на дунавски вина.

Децата ще имат възможност да участват в специално подготвени игри, които ще ги забавляват, но и ще покажат необятния лабиринт на историческото познание.

Пъстрата палитра от различни елементи, включени във фестивала, ще обогати представата за отминали събития, но и за запомнящо се преживяване сред неповторимата обстановка в замъка „Баба Вида“. Входът за всички прояви по време на средновековния фестивал „БъдинЪ“ ще бъде свободен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови