Еньовден на Перперикон

OFFNews 23 юни 2022 в 19:35 669 0

Еньовден на Перперикон

Снимка Община Кърдажли и Общински център за култура и младежки дейности

"Нощта на Еньовден е времето когато всяка билка добива лечебна сила, всяка магия хваща и всяко гадаене се сбъдва," казват организаторите

Традицията на Еньовден в духа на добруването в хармония с природата, ще пресъздаде фестивалът "Еньовденска магия“ в подножието на археологически комплекс Перперикон. Той е дело на община Кърджали и Общински център за култура и младежки дейности, каза за БТА директорът на културната институция Марияна Ликова.

Тя отбеляза, че събитието се организира за първи път и е част от културния календар на община Кърджали. "Нощта на Еньовден е времето когато всяка билка добива лечебна сила, всяка магия хваща и всяко гадаене се сбъдва. Еньова буля ще отправи своята благословия, а всички, които искат, ще могат да се проврат през Еньовския венец за здраве и късмет.“, разказа в аванс Марияна Ликова.

Всеки посетил форума ще може да отнесе в дома си ритуална еньовска китка или венче, изработени от Спортно-интелектуален клуб "Ахридос“.

В подножието на Перперикон ще прозвучат изпълнения на народната певица Илка Александрова. А желаещите да научат интересни факти, свързани с историята на Перперикон, могат да се разходят до върха придружени от екскурзовод.

„Еньовденска магия“ ще се проведе на 25 юни от 18,00 часа. За желаещите да посетят културното събитие е осигурен безплатен транспорт, който тръгва от Дом на културата в 17:00 ч., уточни Марияна Ликова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови