Емир Костурица: Путин внася баланс в световната политика

Путин награди режисьора за популяризацията на руската култура

OFFNews 05 ноември 2016 в 19:11 13057 2

Снимка ЕПА/БГНЕС

Владимир Путин връчи орден на режисьора Емир Костурица заради приноса му в засилването на приятелството между народите, както и за популяризацията на руския език и култура в чужбина, съобщи БНР.

Според твореца пък руският президент внася равнопоставеност в световната политика.

В словото си той каза, че при първата и втората му среща с Путин не е знаел руски език, но сега, при третата, вече знае. Костурица изрази благодарността си на държавния глава за финансовата подкрепа на създадения от него Дървенград, който се е превърнал в естествен декор за неговите филми и място за провеждане на ежегоден международен кинофестивал. След церемонията в Кремъл той обяви, че иска да снима филм в Русия.

Наградата на режисьора съвпада и със скандала около лентата за император Николай II и любовната му връзка с балерина - "Матилда", за който бе наредено разследване от бившия прокурор на Крим и настоящ руски депутат Наталия Поклонска. Като причина тя изтъкна, че творбата накърнявала религиозните чувства на руснаците.

"Съществува два вида цензура. Това, за което говорите, е държавна цензура, но има и друг вид цензура, която елиминира филмите по един перфиден начин. Не трябва културата да се забранява, но мисля че представителите на Запада отидоха по-далеч, когато един филм може да пропадне още преди да е излязъл на екран", коментира случаят Костурица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!