Джендър неутрална награда обмислят да въведат 'Оскар'-ите

OFFNews 21 юни 2024 в 14:49 2017 3

Златна наградна статутка

Снимка Getty Images

Наградна статутка "Оскар"

Обсъжда се идеята за "джендър неутрални" награди на "Оскар"-ите, съобщи в интервю за Variety главният изпълнителен директор на Академията за кинематографично изкуство Бил Крамър.

Джендър неутрални номинации вече са въведени в няколко големи киноконкурси: Independent Spirit Awards, Gothams, както и музикалните отличия на Ем Ти Ви, Грами и "BRIT Awards", отбелязва изданието. На въпрос дали същото ще се случи и с "Оскар"-ите Бил Крамър отговори:

"Проучваме тази тема с нашите комисии по наградите, членовете на гилдията, а скоро и с нашия Управителен съвет. Идеята е в начален етап на обсъждане и е един от многото разговори за бъдещето на наградите и "Оскар"-ите. Все още проучваме как би могло да изглежда то."

Попитан дали "Оскар"-ите ще продължат да съществуват 100 години (през 2028 г. се навършва един век от първата церемония), като се има предвид намаляващия зрителски интерес, Бил Крамър отвърна:

"Академията се намира в два свята: филмовата индустрия и нестопанския сектор на изкуството и културата. И двата претърпяват радикални промени в бизнес моделите си в момента. Трябва да диверсифицираме подкрепата си, за да гарантираме, че ще процъфтяваме и през следващия век."

Бил Крамър посочва, че през последните години популярността на наградите "Оскар" значително е намаляла в сравнение с последното десетилетие на миналия век, а приходите през 2024 г. са спаднали с 26% в сравнение с предходната година. 

Още през 2022 г. в редакционна статия "Лос Анджелис Таймс" пишеше, че номинацията за най-добра актриса е "сексистки остатък от миналото". Все пак изданието изрази опасения, че ако наградите станат джендър неутрални, то всички статуетки биха отишли при актьори мъже, припомня "Площад Славейков".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1273

    3

    Johnny B Goode

    21.06 2024 в 16:09

    Нямам нищо против LGBTQ и т.н., но тези които се мъчат всячески да се правят на интересни покрай тях ми идват много.
    Да казват направо, че няма награди за "straight white men" и да приключват с този цирк.

    60

    2

    Far Rider

    21.06 2024 в 15:42

    САЩ са основният създател и двигател на джендърската философия.

    200

    1

    демотиватор

    21.06 2024 в 15:16

    Следва, например, "джендърнеутрален спорт", нали... ?! (ジ)
     
    X

    Първият от новите локомотиви на БДЖ вече е в София