Документалният филм ''Последният гларус'' ще открие 41-вото издание на фестивала ''Златна роза''

OFFNews 15 септември 2023 в 14:07 1411 0

Златна роза ще се проведе за 41-ви път

Снимка Златна роза ще се проведе за 41-ви път

Златна роза ще се проведе за 41-ви път

Българската премиера на документалния филм на Тонислав Христов „Последният гларус“ ще открие 41-вото издание на фестивала за българско кино „Златна роза“ на 20 септември в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна, съобщават организаторите.

В конкурсната програма ще бъде показан и игралният дебют на режисьора „Добрият шофьор“ с Малин Кръстев, Герасим Георгиев - Геро и Китодар Тодоров. Лентата ще тръгне по кината в страната на 3 ноември. Тя е копродукция на Финландия, България и Швеция. В нея освен режисьор Тонислав Христов е съавтор на сценария заедно с Каарле Ахо и Константин Божанов, работил по „Аве“, „И после светлина“. Оператор е Орлин Руевски. Филмът е създаден по истинска история и в него Христов включва лични елементи, сцени и истории, инспирирани от истинския живот на актьорите.

„Добрият шофьор“ е носител на наградите за най-добър филм и най-добра мъжка роля на Малин Кръстев от международния София филм фест 2023, наградата за операторско майсторство на Орлин Руевски на South East European Film Festival, Лос Анджелис, MOZAIK Bridging the Borders. На Годишните награди на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов” спечели отличията за игрален дебют на Тонислав Христов, за най-добра мъжка главна роля на Малин Кръстев и за най-добра поддържаща мъжка роля на Герасим Георгиев-Геро.

Тонислав Христов е завършил кинорежисура в Хелзинки. Режисьор е на няколко документални филма, участвали на престижните фестивали в Сънданс, Берлин, Карлови Вари, IDFA, HotDocs и др. Документалният му филм „Пощальонът“ е номиниран за Европейските филмови награди за най-добър документален филм през 2017 г., припомнят организаторите на „Златна роза“.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво пречи на българското кино? С директора на Национален филмов център Петър Тодоров разговаря Искра Ангелова (подкаст)