Добре дошли в "Мутрасик парк" (галерия)

Калоян Константинов 22 юни 2016 в 12:38 12952 0

Снимка Карикатура на Илиян Савков.

Карикатура на Илиян Савков.

Вчера в галерия "Сезони" на ул. "Кракра" 2А бе открита изложбата на карикатуристите Анатолий Станкулов, Чавдар Николов, Христо Комарницки, Алла и Чавдар Георгиеви, Илиян Савков.

Тя е озаглавена "113" и е посветена на мястото на страната ни в света по свобода на словото. На нея могат да бъдат видени избрани творби на някои от най-добрите български карикатуристи.

Експозицията бе открита с прерязване на символична лента под формата на свинска опашка, която се превърна в нарицателно за беззаконието в държавата и влиянието на Делян Пеевски и корупцията в нея.

Всички творби се продават, като изложбата може да бъде видяна до 13 юли.

"В последните години вестниците загърбиха карикатурата. Тя почти изчезна от страниците им - от там, където се е родила. В изложбите на карикатури някога участваха десетки автори. Сега останаха няколко мохикани на това изкуство, всичките на възраст над 50. 

Заради отношението на вестниците, младите художници не рисуват карикатури. Христо Комарницки минава за млад карикатурист, а и той навършва 50 години. И скандалът със свалените анимации на Чавдар Николов събуди отново интереса към карикатурите у нас. 

И добре, че имаме премиер, който се дразни и обръща внимание на карикатурите, коментира как да го рисуват. И заради него медии цензурират карикатуристите и карикатурите. И така чрез скандали карикатурите стават отново значими. И сега нови сайтове и телевизии проявиха интерес към тях отново. 

Дай Боже повече художници да си наточат четката и да я използват като шпага в това изкуство", стоят отпечатани думите на Иван Бакалов на задната корица на каталога към изложбата, също хванат със свински опашки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови