Дните на независимото кино в София започнаха (програма)

OFFNews 23 октомври 2015 в 17:03 2346 0

Снощи в кино "Люмиер" бе открито шестото издание на фестивала за независимо американско (и не само!) кино So Independent, който ще продължи до първи ноември.

Честта да открие фестивала се падна на “Mistress America” (“Госпожица Америка”), а своите поздравления отправиха директорът на НДК Мирослав Боршош, основателят и директор на фестивала Жана Караиванова и зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов.

Освен "Люмиер" другите места, част от фестивала, са Дома на киното и филмотечно кино “Одеон”, а пълната програма по дни и часове и с информация за филмите може да намерите тук.

Тази година за първи път по време на фестивала ще има специална Гала прожекция на български филм. Това ще е премиерата на “Семейни реликви” (реж. Иван Черкелов), с който се закри фестивала в Ню Йорк, а преди няколко дни получи Специалната награда на град Варна “За всеотдайността, таланта и кинематографичния перфекционизъм във всички елементи на филмовия разказ”, както и наградата на наградата на Съюза на българските филмови дейци на фестивала на българското игрално кино “Златна роза” 2015.

So Independent ще покаже на гостите си 24 филма, създадени в последните две години. В програмата са включени документални и игрални филми, които носят силни художествени и социални послания.

В рамките на фестивала ще бъдат показани три филма със знакови българо-американски съвместни продукции, като специални гости ще бъдат и представители на екипите, създали тези творби. 

Гостите в кино "Люмиер" разглеждат програмата.

По повод възобновяването на дипломатически отношения между САЩ и Куба, за пръв път ще бъдат показани заглавия от съвременното кубинско кино, представени от специалиста по латиноамериканско кино от Ню Йорк проф. Джери Карлсон.

Тази година за първи път ще бъде връчена наградата “Независим дух на София” в категориите “Най-добър документален” и “Най-добър игрален филм”.

Фестивалът ще открие и SO Academy - е филмовата академия за кино професионалисти и любители. Тя ще представи лектори с богат опит от филмопроизводството, които ще проведат майсторски класове за българската публика. 

Майсторските класове на SO Academy ще се провеждат в Литературен клуб „Перото” в партньорство с Националния дворец на културата на 26-ти и 27-ми октомври от 15:30 до 18:30 часа. За тях може да се запишете на този интернет адрес, където и ще разберете повече за програмата на академията.

Участието е безплатно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews