Днес се прощаваме с Тончо Русев

ОFFNews Последна промяна на 13 април 2018 в 07:00 1899 0

Днес е поклонението пред тленните останки на композитора Тончо Русев.

От 10.00 до 12.00 часа във фоайето на зала "България" и от 13.00 часа в църквата "Свети Седмочисленици" всеки ще може да каже последно "сбогом" на големия композитор.

Той издъхна след кратко боледуване, дни преди рождения си ден.

Тончо Русев е роден на 20 април 1932 г. в Бургас.

В продължение на повече от четири десетилетия неговите песни са изпълнявани от повечето известни български певци и певици, като особено близко е сътрудничеството му с Лили Иванова, Васил Найденов, Веселин Маринов и др. Творбите му се изпълняват с успех и от чуждестранни певци, между които София Ротару, Филип Киркоров, Дагмар Фредерик, Фара Мария и др.

Повечето от песните му са създадени по текстове на български поети като Елисавета Багряна, Иван Вазов, Ваньо Вълчев, Дора Габе, Атанас Далчев, Дамян Дамянов, Калин Донков, Георги Джагаров, Петя Дубарова, Евтим Евтимов, Павел Матев, Христо Фотев, Борис Христов.

Той е член е на Съюза на българските композитори (СБК). Автор е и на детски песни, музика към театрални спектакли, телевизионни, детски мюзикли и филмова музика („Юлия Вревская“, „Петимата от РМС“, „Тайфуни с нежни имена“).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови